Facebook
X

Afvaldieet voor de kat met overgewicht

Bij katten is overgewicht een zeer veel voorkomend probleem. Wist u dat ca. 80% van de katten last van overgewicht heeft? Voor veel mensen is dit niet eens meer opvallend. Overgewicht komt zo vaak voor dat veel mensen bij ons komen met de vraag of hun kat niet te mager is, terwijl hun kat een normaal gewicht heeft!
Waarom hebben veel katten last van overgewicht? Er zijn een aantal factoren die de kans op overgewicht bij de kat doen toenemen:
 • Veel mensen laten de hele dag een bakje met brokjes staan. Hierdoor kan een kat de hele dag door eten waardoor veel katten teveel calorieën binnenkrijgen. Je kan beter een afgepaste hoeveelheid eten per dag geven over twee voederbeurten om overgewicht te voorkomen.
 • Katten die binnen gehouden worden bewegen gemiddeld veel minder dan katten die buiten komen. Dit verhoogt de kans op overgewicht.
 • Tussendoortjes. Deze bevatten vaak veel calorieën waardoor een kat sneller overgewicht ontwikkelt.

Waarom is overgewicht voor een kat slecht?

 • Katten met overgewicht ontwikkelen veel sneller suikerziekte. Overgewicht is de belangrijkste oorzaak van suikerziekte bij de kat.
 • Overgewicht verergert een aantal ziektes zoals astma.
 • Katten met overgewicht hebben veel vaker last van darmproblemen zoals obstipatie.
 • Overgewicht verhoogt de kans op gewrichtsproblemen zoals artrose.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een kat met overgewicht afvalt?

Natuurlijk zijn een aantal manieren uit het voorgaande makkelijk af te leiden. Eén van de belangrijkste factoren is niet meer de hele dag eten laten staan en de hoeveelheid van het eten gaan beperken. Het is onmogelijk een kat te laten afvallen als er de hele dag brokjes staan. Zelfs met een goed afvaldieet zal dit op deze manier niet lukken.Daarnaast kunnen we proberen de kat meer te laten bewegen. Het is natuurlijk lang niet altijd mogelijk om een kat naar buiten te laten gaan. Soms is het risico in de stad te groot of is het onmogelijk als men op een hoge etage woont. Door een kat speeltjes te geven of met hem te gaan spelen (er zijn balletjes aan touwtjes e.d.) kan je een kat stimuleren meer te gaan bewegen. Als laatste is een goed afvaldieet belangrijk. Een goed afvaldieet voor een kat met overgewicht heeft de volgende eigenschappen:
 • Het heeft een laag caloriegehalte.
 • Het bevat veel vezels. Hierdoor vermindert het caloriegehalte en raakt de kat sneller verzadigd.
 • Het bevat relatief meer eiwitten. Eiwitten zorgen voor een snellere verzadiging en bevatten minder calorieën dan suikers en vetten.
 • Het bevat alle noodzakelijke vitamines en essentiële vetzuren.
Heeft uw kat last van overgewicht en wilt u advies hierover of gebruik maken van onze gratis begeleiding met een goed afvaldieet? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn