Facebook
X

Hypoallergeen dieet voor de kat

Bij katten komen geregeld allergieën voor. Een veel voorkomende allergie bij de kat is een voedingsallergie. Hierbij is de kat allergisch voor iets dat in het eten verwerkt is.
Om te weten te komen of een kat een voedingsallergie heeft geven we een hypoallergeen dieet. Dit is een dieet waarvan we weten dat de kat er niet allergisch voor kan zijn. De ingrediënten in een hypoallergeen dieet zijn zo gekozen dat een kat er niet allergisch voor kan zijn.

Welke kenmerken heeft een hypoallergeen dieet voor de kat?

  • De eiwitten in een dieet komen van een eiwitbron welke normaliter niet verwerkt worden in een kattendieet. Eiwitten zitten bijvoorbeeld in vleesproducten, eieren of soja. Voorbeelden van eiwitbronnen die gebruikt worden in een hypoallergeen dieet zijn konijnenvlees of struisvogelvlees.
  • De eiwitten in een hypoallergeen dieet voor de kat kunnen ook gehydrolyseerd zijn. Hierbij worden de eiwitten in kleine stukjes “geknipt” waardoor ze geen allergische reactie op kunnen wekken. Vaak gebruiken we een dergelijk dieet als een eliminatiedieet. Met een eliminatiedieet proberen we uit te sluiten of een kat een voedingsallergie heeft of niet.
  • Als koolhydratenbron kiezen we ingrediënten welke zelden een allergie veroorzaken zoals bijvoorbeeld aardappelen of rijst.
  • Toevoegen van antioxidanten zoals omega drie vetzuren. Deze hebben een ontstekingsremmende werking bij huidproblemen bij katten. Hierdoor kan een hypoallergeen dieet ook bijdragen aan de behandeling van huidproblemen veroorzaakt door andere aandoeningen dan een voedingsallergie (zie ook huidproblemen bij de kat).
Aangezien katten soms erg kieskeurig kunnen zijn is het zelf koken van een dieet, zoals vaak gedaan bij honden met een voedingsallergie, niet altijd haalbaar. Een goed hypoallergeen dieet, bij voorkeur op basis van gehydrolyseerde eiwitten, kan een bijna net zo hoge betrouwbaarheid hebben als eliminatiedieet.
hypoallergeen-dieet-kat

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn