Facebook
X

Mijn kat kan niet plassen (plaskater)

Plasproblemen bij katten komen zeer vaak voor. Katten kunnen in huis plassen of sproeien, erg veel plassen (en drinken) en tekenen van blaasontsteking tonen, zoals bloed in de urine en persen op de urine. Plasproblemen komen bij katers en poezen voor. Wanneer uw kater (gecastreerd en intact) last heeft van plasproblemen is het zeer belangrijk goed te kijken of uw kater nog wel in staat is om te plassen. Een blaasontsteking bij de kater kan helaas leiden tot een verstopping van de plasbuis, waardoor uw kater niet meer kan plassen. Een kater die niet kan plassen door een verstopping van de plasbuis noemen we een plaskater.
Een plaskater is een spoedgeval! Als u denkt dat uw kater niet kan plassen, neem dan direct contact op met uw dierenarts.
Kat-kan-niet-plassen-persen-op-urine
Plaskater: een kat die niet kan plassen, maar het wel probeert.

Wat zijn de symptomen van een plaskater?

  • Een plaskater is altijd een mannelijke kat (kater). Deze kan gecastreerd zijn of nog intact zijn. In zeer uitzonderlijke gevallen kan ook de plasbuis van een vrouwelijke kat (poes) verstopt raken.
  • Een plaskater gaat regelmatig naar de kattenbak, maar ondanks deze regelmatige bezoekjes aan de kattenbak blijft het kattengrit droog. Als uw kat buiten plast, dan gaat de kat met grote regelmaat naar buiten.
  • Een plaskater kan mauwen tijdens het bezoek aan de kattenbak.
  • Een plaskater kan erg onrustig zijn.
  • Een plaskater likt veel aan zijn penis.
  • Een plaskater kan pijnlijk zijn in de buik en daardoor pijnlijk reageren bij het optillen.
  • Als een plaskater al langere tijd verstopt zit kan een plaskater stoppen met eten, gaan braken en sloom worden.
  • Een plaskater kan al langere tijd last hebben van een blaasontsteking (bloed plassen, kleine beetjes plassen), maar het kan zijn dat u dit eerder niet is opgevallen.
  • Een plaskater kan bekend zijn met blaasgruis of blaasstenen.
Kat-kan-niet-plassen-likt-veel-aan-de-penis
Een plaskater likt veel aan zijn penis.

Wat is de oorzaak van een plaskater?

Een plaskater is een kat die niet kan plassen, doordat de plasbuis verstopt zit. De plasbuis van een kater kan door verschillende redenen verstopt raken:
  • De meest voorkomende reden dat een plasbuis van een kater verstopt raakt is blaasgruis en blaasstenen. Op de pagina blaasgruis en blaasstenen bij de kat vindt u meer informatie over blaasgruis en blaasstenen.
  • In uitzonderlijke gevallen zien we ook dat de plasbuis van een kater verstopt raakt zonder aanwijzingen voor blaasgruis of blaasstenen. Vaak is een prop met ontstekingsmateriaal of urethra spasme (samentrekken van de plasbuis) de reden dat de plasbuis verstopt raakt. Een prop ontstekingsmateriaal en urethra spasme ontwikkelen zich door een blaasontsteking.

Hoe kunnen we een plaskater behandelen?

Een plaskater moet zo snel mogelijk door een dierenarts worden behandeld. Normaal worden afvalstoffen van het lichaam via de urine uitgescheiden. Omdat een plaskater niet kan plassen, kunnen deze afvalstoffen zich gaan stapelen in het bloed. De stapeling van afvalstoffen in het bloed is levensbedreigend en bovendien kan zich een blaasverlamming ontwikkelen, doordat de blaaswand onder teveel spanning komt te staan.
  • Als eerste moet de plasbuis van een plaskater weer passabel worden gemaakt voor urine. Dit betekent dat de obstructie in de plasbuis moet worden opgeheven. Blaasstenen, blaasgruis en ontstekingsweefsel kan vaak worden teruggespoeld naar de blaas door middel van het katheteriseren van de plasbuis met retrograde hydropulsie (terugspoelen met water). Als de plasbuis weer passabel is kan de plaskater zijn urine kwijt en kan de blaaswand weer ontspannen. Blaasstenen, blaasgruis en ontstekingsweefsel zijn helaas nog aanwezig in de blaas en kunnen opnieuw vastlopen in de plasbuis, waardoor uw kat opnieuw een plaskater wordt. Om dit zo goed mogelijk te voorkomen wordt de blaas gespoeld en wordt meestal voor een aantal dagen een urinekatheter geplaatst. Door de urinekatheter is de plasbuis passabel en kan zo veel mogelijk blaasgruis en ontstekingsweefsel worden uitgescheiden. De geplaatste urinekatheter wordt aangesloten op een gesloten systeem, zodat de kans op de ontwikkeling van een bacteriële blaasontsteking wordt geminimaliseerd en er goed in de gaten gehouden kan worden hoeveel en wat voor soort urine er wordt geproduceerd. Door de urine productie te verhogen (met vocht infusen), wordt de blaas verder gespoeld.
  • Zodra een plaskater weer kan plassen moet de stapeling van afvalstoffen in het bloed worden behandeld door middel van intraveneus vochtinfuus. Bij een plaskater kunnen het kalium, het ureum en de creatinine in het bloed stapelen. Een verhoogd kalium in het bloed is levensbedreigend! Door een bloedonderzoek kunnen we controleren hoe hoog het kalium, het ureum en de creatinine in het bloed zijn.
  • Ook zullen we een urineonderzoek uitvoeren om te kijken of er sprake is van blaasgruis en blaasstenen. Naast een urineonderzoek zullen we ook een röntgenfoto en/of echo van de blaas en nieren maken om eventuele stenen in de blaas en nieren uit te sluiten. Wanneer er blaasgruis wordt gevonden dan zal uw kat levenslang een speciaal dieet moeten krijgen om te voorkomen dat de klachten in de toekomst terugkomen! Op de pagina blaasgruis en blaasstenen bij de kat vindt u meer informatie over de behandeling van blaasgruis en blaasstenen.
  • Een plaskater zal altijd behandeld worden met pijnstillers en als nodig medicatie tegen de misselijkheid en blaas ontspannende medicatie.
  • Soms kan de obstructie in de plasbuis van een plaskater niet worden opgeheven of komt de obstructie ondanks goede behandeling continu terug. In dergelijke gevallen kan vaak alleen een penis amputatie een oplossing bieden. Bij een penis amputatie wordt de plasbuis boven de penispunt geopend en aan het perineum vast gezet. Hierdoor ontstaat een nieuwe en bredere opening waardoor de kater kan plassen. Dit wordt ook wel een perineale urethrastomie genoemd.
Denk u dat uw kater een plaskater is, neem dan direct contact op met uw dierenarts. Een plaskater is een spoedgeval!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn