Facebook
X

Permethrin vergiftiging bij de kat

Wat is Permethrin?

Permethrin is een middel dat veel gebruikt wordt in vlooien- en tekenbestrijdingsmiddelen bij de hond. Het zijn zogenaamde spot on producten, waarbij er een pipet in de nek leeg gedruppeld wordt. Permethrin behoort tot de pyrethrines. Dit zijn insecticiden die bij insecten een effect hebben op de zenuwen waardoor ze verkrampen en doodgaan.
Katten zijn veel gevoeliger voor het effect van permethrin en krijgen al klachten bij veel lagere dosissen dan honden. De standaard spot on verpakkingen voor honden die permethrin bevatten zijn te geconcentreerd voor katten en dus ongeschikt voor katten.  Katten krijgen na het toedienen van deze hondenproducten meestal snel problemen.

Welke klachten krijgt een kat met een permethrin vergiftiging?

Katten krijgen vergiftigingsverschijnselen nadat ze een pipet van een hond met permethrin toegediend hebben gekregen of nadat ze in nauw contact met een hond zijn geweest die een dergelijke pipet heeft gekregen (katten willen honden bijvoorbeeld nog wel eens wassen). Het effect dat permethrin heeft op insecten heeft het bij hogere dosissen ook op katten. De zenuwbanen naar de spieren blijven openstaan waardoor er continu prikkels naar de spieren komen. Hierdoor krijgt de kat de volgende symptomen:
 • Speekselen, anorexie en braken.
 • Krampen in de spieren zoals ledematen, de oorspieren en kop.
 • Epileptische aanvallen.
 • Hyperthermie (te hoge lichaamstemperatuur) en mogelijk dood.

Hoe behandel je een kat met een permethrin vergiftiging?

 • Scheer de plek waar de pipet is toegediend.
 • Was de hele kat met zeep. Dreft is goed vet oplossend en een goede keuze hiervoor.
 • Als de kat als spierkrampen en andere symptomen heeft:
  • Controleer zeer goed de temperatuur van de kat. Door de spierkrampen kan de temperatuur levensbedreigend hoog worden. Koel deze katten met lauw water en monitor de temperatuur hierna goed.
  • Geef spierontspannende medicatie.

Wat is de prognose van een kat die vergiftigd is met permethrin?

Meestal is deze, zeker met een snelle en adequate behandeling, goed. Permethrin zelf is niet schadelijk voor organen zoals lever en nieren, maar door een hoge lichaamstemperatuur en het vrijkomen van stoffen zoals myoglobine kan onherstelbare nierschade en hersenschade ontstaan. De prognose hiervan verschilt per kat maar kan soms slecht zijn.
advantix-hond-4-pipetten
Advantix en activyl zijn veelgebruikte vlooien- en tekenmiddelen bij de hond met Permethrin. Ze geven bij de kat ernstige vergiftigingsverschijnselen.
activyl-tick-plus-hond-4-pipetten

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn