Facebook
X

Vergiftigingen bij de kat

Bij katten komen vergiftigingen geregeld voor. Wij krijgen vaak de vraag: “kan mijn kat niet vergiftigd zijn?”. Meestal zijn katten die acuut ziek worden niet vergiftigd. De kans dat een kat bewust door een boze buurtgenoot vergiftigd wordt is zeer klein. Wat we veel vaker zien is dat een kat een vergiftiging oploopt doordat de baasjes niet weten dat bepaalde stoffen giftig zijn voor katten. Sterker nog, bijna alle vergiftigingen die wij bij katten zien komt doordat het baasje niet wist dat datgene waarmee de kat in aanraking is gekomen giftig blijkt te zijn voor katten. Katten zijn gevoeliger voor verschillende soorten vergiftigingen omdat zij een bepaald stofwisselingsproces, glucuronidatie, niet zo goed kunnen als bijvoorbeeld mensen en honden. Om die reden zijn katten bijvoorbeeld veel gevoeliger voor vergiftigingen met pijnstillers, paracetamol en het vlooienmiddel permethrin. De meest voorkomende vergiftigingen bij de kat zijn:
  • Lelie vergiftiging. Lelies (jawel, gewoon de bloemen!) zijn zeer giftig voor katten. Zelf het water waar ze in staan is giftig voor katten. Meestal heeft een katteneigenaar een vaas met lelies staan en drinkt de kat uit de vaas met lelies. Bij een lelie vergiftiging ontstaat er acuut nierfalen bij de kat.
  • Paracetamol vergiftiging. Meestal is de kat om wat voor reden dan ook ziek en geeft het baasje een pijnstiller. Paracetamol is zeer giftig voor katten. Paracetamol is al giftig in lage dosissen (al vanaf 10 mg/kg!) bij katten (en in hogere dosissen bij honden) en geeft acuut leverfalen en zorgt ervoor dat de rode bloedcellen geen zuurstof meer kunnen vervoeren.
  • Vlooienmiddel (permethrin) vergiftiging. Katten met een permethrin vergiftiging gaan speekselen, worden sloom, krijgen spierrillingen, braken, een zwalkende gang (ataxie), moeite met ademen en stoppen met eten.
  • De vergiftigingen die we vaak bij de hond zien kunnen natuurlijk ook tot vergiftiging leiden bij de kat. We zien ze echter zelden bij de kat omdat een kat minder snel geneigd is alles wat de kat maar op straat tegenkomt op te eten.

Heeft uw kat mogelijk een vergiftiging opgelopen of heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op, wij bieden 24/7 spoedhulp voor uw dier!

Lelie-vergiftiging-kat
Lelies zijn zeer giftig voor katten, net als het water waar ze in staan.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn