Facebook
X

Tips om je huisdier zomerklaar te maken

De zomer staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is om je huisdier zomerklaar te maken! Of je nu van plan bent om met je trouwe viervoeter naar het strand te gaan of samen een avontuurlijke vakantie te plannen, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je huisdier veilig en comfortabel is tijdens de warme zomerdagen.

We delen hier graag enkele waardevolle tips en adviezen om jou en je huisdier een zorgeloze zomervakantie te bezorgen. Zorg er daarnaast voor dat je huisdier klaar is voor de zomer door een professionele zomercheck te laten uitvoeren! Maak nu een afspraak bij onze dierenkliniek en geef je huisdier de zorg die het verdient.

1. Bescherm huisdieren tegen hitte

Net als mensen kunnen huisdieren oververhit raken tijdens warme zomerdagen. Zorg ervoor dat je huisdier altijd toegang heeft tot voldoende koel drinkwater en een schaduwrijke plek om te rusten, ook op reis! Vermijd het uitlaten van je hond tijdens de heetste uren van de dag en let op tekenen van oververhitting, zoals hijgen, sloomheid en braken. Laat je huisdier nooit achter in een afgesloten auto, zelfs niet voor een korte tijd, omdat de temperatuur binnen enkele minuten gevaarlijk hoog kan worden. 

Caressa zomerhitte hond in de auto

Laat nooit je huisdier alleen in een afgesloten auto achter

2. Zorg voor de juiste voeding én water

Het is belangrijk om de voeding van je huisdier aan te passen aan de zomerse omstandigheden. Geef je huisdier licht verteerbaar voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen. Overleg indien nodig met je dierenarts om de juiste voeding voor je huisdier te bepalen. Vergeet niet dat huisdieren ook dorst hebben, dus zorg ervoor dat er altijd vers water beschikbaar is.

3. Bescherm je huisdier tegen parasieten

Tijdens de zomermaanden zijn parasieten zoals vlooien, teken en muggen veel actiever. Bescherm je huisdier tegen deze vervelende beestjes door regelmatig anti-parasitaire behandelingen toe te dienen. Denk hierbij aan maandelijkse vlooien- en tekenbestrijding. Controleer je huisdier dagelijks op teken en verwijder ze zo snel mogelijk. Graag informeren we je tijdens de zomercheck ook over tijdig ontwormingskuur voor vakantie (en normaal ook preventief) en zandvliegjes bestrijding (waar nodig). 

Gezondheidscheck zomervakantie
Chippen van een huisdier is in veel landen verplicht

4. Plan vooruit als je op reis gaat

Als je van plan bent om met je huisdier op vakantie te gaan, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Controleer van tevoren of je bestemming huisdiervriendelijk is en wat de regels zijn met betrekking tot huisdieren. Zorg ervoor dat je huisdier geïdentificeerd is met een microchip en dat de contactgegevens up-to-date zijn. Neem ook voldoende voedsel, water, medicijnen, een EHBO-kit voor huisdieren en andere benodigdheden mee voor de duur van de reis. Maak regelmatig stops om je huisdier uit te laten en te laten drinken.

Laat je huisdier ook tijdig nakijken door een dierenarts voor je op vakantie gaat. Zo weet je zeker dat hij of zij gezond is voor de lange reis of voordat je hem/haar achterlaat in de zorgzame handen van je oppas.

Handige checklist:

5. Voorkom vakantieperikelen: tijdig vaccineren 

Met de zomervakantie in het vooruitzicht is het belangrijk om tijdig de vaccinaties van je huisdier te regelen. Verschillende landen hanteren specifieke regels met betrekking tot vaccinaties, zoals vaak de verplichte vaccinatie tegen hondsdolheid (Rabiës). Zorg ervoor dat je huisdier volgens de geldende regelgeving is gevaccineerd voordat je op reis gaat deze zomer. Informeer online zelf naar de vereisten van het vakantieland en laat je huisdier op tijd vaccineren bij de dierenarts om vertragingen en problemen te voorkomen. Een goede planning en naleving van de vaccinatierichtlijnen zorgen voor een zorgeloze en plezierige vakantie voor jou en je trouwe metgezel! 

Vakantie zomercheck vaccineren

Check tijdig voor de zomer begint de vaccinatie-eisen van je vakantieland

6. Veiligheid in en rondom het water

Als je van plan bent om met je huisdier naar het strand of een zwembad te gaan, zorg er dan voor dat je huisdier veilig is in en rondom het water. Niet alle huisdieren zijn goede zwemmers, dus houd altijd toezicht en zorg ervoor dat je huisdier niet te ver van de kust of het zwembad afdwaalt. Zorg er ook voor dat je huisdier niet te veel water binnenkrijgt, omdat dit maagproblemen kan veroorzaken. Spoel je huisdier af met schoon water na een zwempartij om zout, chloor of andere chemicaliën van de vacht te verwijderen.

Deel dit bericht met iemand!

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Lees ook:

Caressa fotowedstrijd feestagen

Fotowedstrijd feestdagen

Vier de feestdagen met ons mee! Maak met jouw huisdier een leuke foto in de sfeer van de aankomende feestdagen en lever deze tot 15 december 2023 bij ons in om kans te maken op één van onze kerstcadeautjes onder de boom!

Lees verder

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn