Op vakantie met uw hond naar het buitenland

Als u op vakantie gaat is het natuurlijk erg leuk om uw hond mee te nemen. Onderstaande informatie is erg belangrijk als u met uw hond naar het buitenland op vakantie gaat.
Met-je-hond-op-vakantie-naar-het-buitenland-samen-genieten

Wetten en regels wanneer u met uw hond in het buitenland op vakantie gaat

Als u met uw hond naar het buitenland op vakantie gaat dan moet u zich houden aan een aantal wetten en regels. De wetten en regels van het vakantieland zijn natuurlijk erg belangrijk, maar ook de regels en wetten van Nederland en landen waar u doorheen reist zijn van belang.

Regels voor een vakantie met uw hond binnen de Europese Unie:

 • Uw hond moet een officieel Europees dierenpaspoort hebben.
  Gaat u met uw hond naar het buitenland, dan dient u in het bezit te zijn van een officieel Europees dierenpaspoort. Niet iedere hond met een vaccinatie paspoort heeft een officieel Europees dierenpaspoort. Laat uw dierenarts voorafgaand aan uw vakantie met uw hond bepalen of het om een officieel Europees dierenpaspoort gaat. Is uw hond geboren op of na 29 december 2014 dan dient u in bezit te zijn van een nieuw Europees dierenpaspoort, waarin de identificatiegegevens en rabiës vaccinatie zijn gelamineerd.
 • Uw hond moet gechipt zijn.
  Hoewel in sommige vakantielanden een tatoeage nog wordt geaccepteerd (geplaatst voor 2011), adviseren wij echter de hond te laten chippen als u met uw hond de grens over gaat. De chip moet zijn geplaatst voordat de hond tegen rabiës wordt gevaccineerd. Let op: is uw hond geboren op of na 1 april 2013 dan geldt ook binnen Nederland een chip en registratie verplichting.
 • Uw hond moet rabiës gevaccineerd zijn.
  In Nederland vaccineren we niet standaard tegen rabiës. De rabiës vaccinatie is dus geen onderdeel van de ‘jaarlijkse cocktail’. De rabiës vaccinatie wordt pas gegeven wanneer u met uw hond naar het buitenland gaat. Er zijn verschillende soorten rabiës vaccinaties met een verschillende geldigheidsduur. Wij gebruiken een rabiës vaccinatie met een geldigheidsduur van 3 jaar.
 • De rabiës vaccinatie geldt alleen als de vaccinatie datum gelijk is aan of later is dan de chip datum.
 • Een rabiës vaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek worden gegeven. Deze ’21 dagen regel’ vervalt als de rabiës vaccinatie binnen de geldigheidsduur van de voorgaande rabiës vaccinatie wordt herhaald. Let op: de minimale duur kan verschillen per land. Dubbelcheck daarom altijd via NWVA wat de eisen zijn via deze check
 • De rabiës vaccinatie mag pas gegeven worden vanaf 3 maanden leeftijd. In combinatie met de ’21 dagen regel’ mag een pup dus pas vanaf 15 weken leeftijd mee op vakantie naar het buitenland. Sommige landen accepteren honden jonger dan 15 weken oud, mits zij zijn voorzien van een verklaring waarin staat dat het dier geen contact heeft gehad met mogelijk rabiës besmette (wilde) dieren. Nederland accepteert dit echter niet en daardoor mag u, na uw vakantie in het buitenland, uw hond jonger dan 15 weken oud niet over de Nederlandse grens terug naar huis vervoeren.
 • U mag maximaal vijf dieren meenemen op vakantie.
Met-je-hond-op-vakantie-naar-het-buitenland-maximaal-5-dieren

In sommige landen gelden naast bovengenoemde wetgeving extra regels:

 • Titerbepaling.
  Sommige landen vereisen een rabiës titer bepaling (bloedtest). De rabiës titer bepaling kan pas 21 dagen na de vaccinatie datum worden uitgevoerd. Het bloed moet worden opgestuurd naar een gecertificeerd laboratorium en de uitslag duurt soms enkele weken. Als u met uw hond naar een land toe wilt gaan waar een rabiës titerbepaling verplicht is, dan dient u tijdig met de voorbereidingen te beginnen (ons advies is liefst minimaal 3 maanden van tevoren).
 • Ontwormen en behandeling tegen teken.
  Sommige landen vereisen dat uw hond voor vertrek door een dierenarts wordt ontwormd met praziquantel (Milbemax). Bovendien zijn er landen die naast ontworming ook een behandeling tegen teken vereisen. Deze ontworming en tekenbehandeling moet in het Europees dierenpaspoort worden genoteerd met datum en tijdstip. Het tijdstip waarop deze ontworming plaats moet vinden kan per land verschillen.
 • Een gezondheidsverklaring.
  Sommige landen vereisen een door de dierenarts afgegeven gezondheidsverklaring.
 • Regels voor bepaalde rassen.
  In sommige landen gelden speciale regels voor en geldt zelfs een verbod op bepaalde hondenrassen. Het gaat hierbij niet alleen om raszuivere honden, maar ook om honden die op bepaalde rassen lijken.
Met-je-hond-op-vakantie-naar-het-buitenland-pitbull-is-niet-overal-welkom
 • Extra verplichte vaccinaties.
  In sommige landen is naast de verplichte rabiës vaccinatie ook de vaccinatie tegen parvo virus, hondenziekte, De ziekte van Weil, Hepatitis contagiosa canis verplicht. Dit is gelijk aan de jaarlijkse vaccinatie in Nederland.
 • Uitsluiten van infecties.
  In sommige landen is het verplicht om voor vertrek infecties met bepaalde parasieten, bacteriën en virussen uit te sluiten.

Voor meer gedetailleerde regels en wetgeving van Europese landen kunt u terecht op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG). Regels kunnen bovendien regelmatig veranderen, wij adviseren u dan ook om voor de meest recente regels contact op te nemen met de ambassade van het desbetreffende land.

Regels voor een vakantie met uw hond buiten de Europese Unie:

Gaat u op vakantie met uw hond naar een land buiten de EU dan gelden als basis dezelfde regels als binnen de EU. Daarnaast eisen sommige landen legalisatie van de reisdocumenten. Voor meer gedetailleerde regels en wetgeving van de landen buiten de Europese Unie kunt u terecht op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG). Gaat u op vakantie met uw hond naar een land buiten de EU, neem dan tijdig contact op met de ambassade van uw vakantieland.

Als u met uw hond op vakantie naar het buitenland gaat, dan keert u meestal weer terug naar Nederland met uw hond. Houdt u er rekening mee dat u zich dan ook moet houden aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Een Europees dierenpaspoort, een chip en de rabiës vaccinatie zijn verplicht, maar bij een vakantie naar bepaalde bestemmingen kan ook een rabiës titer bepaling verplicht zijn. Bovendien mogen honden jonger dan 15 weken oud niet worden ingevoerd (ook niet als u met uw hond op vakantie bent geweest).
Met-je-hond-op-vakantie-naar-het-buitenland-een-pup-van-8-weken-mag-nog-niet-mee

Ziekten in het buitenland

Als u met uw hond op vakantie gaat, gaat u meestal op vakantie naar een lekker warm land in Zuid Europa. In dit warme klimaat komen helaas vaker en andere ziekten voor dan in Nederland voorkomen. Wanneer u uw hond mee neemt naar het buitenland dan moet u er rekening mee houden dat uw hond hiermee een groter risico loopt om ziek te worden. Uw hond hoeft niet direct ziek te worden, maar kan ook pas jaren na het bezoek aan het buitenland ziek worden. Gaat u met uw hond naar het buitenland, dan is het erg belangrijk uw hond goed te beschermen tegen deze ziektes. Hieronder vindt u een lijst van meest voorkomende ziekten in het buitenland en de manier waarop u uw hond kan beschermen tegen deze ziekten.
 • Parvo bij de hond, Hondenziekte (Distemper virus), Hepatitis contagiosa canis, Ziekte van Weil (Leptospirose bij de hond), Kennelhoest
  Als u met uw hond op vakantie gaat, zorg dan dat uw hond goed is gevaccineerd tegen het Parvo virus, Hondenziekte (Distemper virus), Hepatitis contagiosa canis, Ziekte van Weil (Leptospirose bij de hond) en Kennelhoest. Tegen deze ziekten wordt jaarlijks gevaccineerd in Nederland.
 • Rabiës
  Als u met uw hond naar het buitenland gaat, zorg dan dat uw hond goed is gevaccineerd tegen Rabies.
 • Hartworm
  Als u met uw hond op vakantie gaat naar warme landen (de subtropen), zorg dan dat uw hond goed beschermd is tegen Hartworm. Dit kan door middel van muggen bestrijding en maandelijkse (tot een maand na thuiskomst) behandelingen met Milbemax of Stronghold.
 • Leishmania
  Als u met uw hond op vakantie gaat, zorg dan dat uw hond goed beschermd is tegen Leishmania. Dit kan door middel van vaccinatie en zandvlieg bestrijding. Ook Leishmania komt met name in warme landen voor.
 • Ehrlichia
  Als u met uw hond op vakantie gaat, zorg dan dat uw hond goed beschermd is tegen Ehrlichia. Dit kan door middel van teken bestrijding.
 • Babesia
  Als u met uw hond op vakantie gaat, zorg dan dat uw hond goed beschermd is tegen Babesia. Dit kan door middel van teken bestrijding.
 • Longworm
  Als u met uw hond op vakantie gaat, zorg dan dat uw hond goed beschermd is tegen Longworm. Dit kan door middel van voorkomen dat uw hond slakken eet.

Reisziekte

Als u met uw hond op vakantie gaat, dan moet u vaak een lange afstand afleggen met de auto of het vliegtuig. Net als de mens kan ook uw hond last hebben van reisziekte. Dit kan zich uiten in onrustig gedraghijgenkwijlen en braken. Als uw hond een van deze gedragingen vertoond kunt u na overleg met de dierenarts medicatie geven tegen reisziekte. Dit zijn geen verdovende (slaap) middelen, maar middelen tegen misselijkheid (reisziekte). Wij raden het gebruik van verdovende (slaap) middelen tijdens een langdurige reis af. Bovendien raden wij aan om gedurende een lange reis de hond te vervoeren in een bench en regelmatig te stoppen voor een uitlaatbeurt.
Met-je-hond-op-vaknatie-naar-het-buitenland-een-veilige-auto-reis

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram