Facebook
X

Larynx paralyse bij de hond

Larynx paralyse, ofwel stembandverlamming, zien we met name bij oudere grotere hondenrassen. Typische rassen zijn bijvoorbeeld de Retrievers (Labrador, Golden, Flatcoated e.d.), Bouviers en honden van gelijke gewichtsklassen. Bij stembandverlammingen zien we een typisch probleem bij het inademen. Het lijkt alsof de keel dichtgedrukt wordt. Dit is erger bij inspanning en stress en wordt minder in rust. De blaf verandert vaak en uiteindelijk kunnen de honden niet meer blaffen. De symptomen gezien bij stembandverlamming kunnen ook veroorzaakt worden door andere problemen rondom de keel. Soms zien we bijvoorbeeld tumoren op die plek die hetzelfde klinische beeld geven. De definitieve diagnose wordt gesteld via een endoscopie. Door de hond een lichte roes te geven en dan te kijken of de stembanden bij het ademen nog normaal open en dicht gaan.
Symptomen treden meestal geleidelijk op maar worden mettertijd steeds erger. Tevens hebben de honden vaak andere neurologische (zenuw) problemen. Zo zien onze dierenartsen vaak zwakte in de achterhand als bijkomend probleem. Uiteindelijk zal de hond stikken indien de er geen behandeling ingesteld wordt.

Een hond met ernstige larynxparalyse

Video afspelen
Een hond met ernstige larynxparalyse
Video afspelen
Beginnende larynxparalyse bij een hond

Een hond met ernstige larynxparalyse

De behandeling is voor de lange termijn via chirurgie. Aangezien het een lastige operatie is behoort deze operatie alleen uitgevoerd te worden door chirurgen met veel ervaring. Bij ons wordt de operatie altijd uitgevoerd door onze chirurg. Bij de operatie wordt de stemband naar lateraal (de zijkant) opgespannen zodat de ademopening weer groot genoeg is om goed te kunnen ademen.
Het succespercentage van de operatie is zeer groot. Bijna alle honden maken een spectaculaire verbetering door. De andere eventueel aanwezige klachten verdwijnen natuurlijk niet, zoals de zwakte in de achterhand. Ademen gaat weer als vanouds. Er bestaat na de ingreep een gering verhoogde kans op verslikken met een longontsteking als gevolg.
Denkt u dat uw hond een larynxparalyse of stembandverlamming heeft? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u en uw hond graag en behandeling zal zijn of haar leven enorm verbeteren!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn