Home > Honden > Dracht of zwangerschap hond > De normale zwangerschap of dracht van een hond
De normale zwangerschap of dracht van een hond
U heeft een hond die zwanger is of u denkt erover na om een nestje te gaan nemen met uw hond. Dan komen er natuurlijk veel vragen op u af. Op deze pagina beantwoorden wij de meeste vragen die wij krijgen omtrent de zwangerschap of dracht van een hond.
De loopsheid van de teef
Een teef wordt normaliter tweemaal per jaar loops (sommige rassen éénmaal per jaar). Deze loopsheid duurt gemiddeld drie weken met een spreiding van twee tot vier weken. Na circa twee weken vindt de eisprong plaats en is de teef vruchtbaar. Dit kan echter behoorlijk verschillen per teef. Er zijn teven die de eisprong hebben op dag 7 van de loopsheid, sommige pas op dag 21!. Meestal echter vindt deze plaats van dag 9 tot dag 15. Na de eisprong is het eitje ongeveer twee dagen levensvatbaar en vruchtbaar. Het sperma van de reu blijft zeer lang in staat om een eicel te bevruchten, tot wel 10 dagen! Daarom is het zo lastig om bij honden in te schatten wanneer de bevruchting exact heeft plaats gevonden bij de hond. In theorie is het mogelijk dat een teef die zwanger is geworden de eisprong 2 dagen voor de dekking heeft gehad of 10 dagen erna. Dit is een spreiding van praktisch twee weken!
De dracht of zwangerschap van de hond
Na een succesvolle dekking wordt de teef zwanger van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Een teef is gemiddeld 64 dagen drachtig, maar er bestaat een grote spreiding. De dracht duurt normaliter tussen de 57-69 dagen. Vaak bevalt een hond wat eerder bij een groot nest.
In het begin is de dracht uitwendig nog niet goed zichtbaar. Naarmate de dracht vordert neemt de buikomvang toe. Natuurlijk hangt dit ook sterk af van het aantal pups dat de hond bij zich draagt. De melkklieren van de teef worden groter en vlak voor de bevalling kan er al melkproductie plaats vinden. De bevalling zelf is een sterke stimulus voor de melkklieren om melk te gaan produceren doordat het hormoon prolactine dan vrijkomt welke ervoor zorgt dat de melkklieren melk gaan produceren en de baarmoeder samentrekt. Een teef heeft normaliter 10 tepels, soms minder. Dit betekent echter niet dat een teef altijd voldoende melk produceert om 10 pups te voeden.
De voederbehoefte van de drachtige teef
In het begin van de dracht heeft een zwangere hond nog geen extra voeding nodig. Afhankelijk van het aantal pups die de moederteef bij zich draagt neemt de voederbehoefte naarmate de dracht vordert toe. Vanaf ongeveer het laatste derde deel van de dracht heeft een zwangere hond meer voeding nodig. Een goede puppyvoeding is een goede voederkeuze voor een drachtige teef.
Hoe weet ik of mijn hond zwanger is?
Het kan zonder onderzoek lastig zijn te beoordelen of een hond drachtig is. Natuurlijk, aan het einde van de dracht is dit meestal uitwendig wel goed zichtbaar, maar de eerste 45-50 dagen kan dit soms erg lastig zijn. Een teef die schijnzwanger is kan heel lastig te onderscheiden zijn van een teef die echt zwanger is. Daarom is het het beste om de zwangerschap bij twijfel door een dierenarts te laten bevestigen. De meest betrouwbare methode om de dracht vast te stellen is met behulp van echografie. Vanaf dag 21 is het in theorie mogelijk met echo te zien of een teef zwanger is. Omdat het erg lastig is exact te bepalen wanneer de eisprong plaats heeft gevonden adviseren wij dit later te doen. Tussen dag 25-30 is optimaal. Meestal kan met echo ook een goede schatting gemaakt worden hoeveel pups aanwezig zijn.
Later in de dracht van de hond kan de diagnose ook gesteld worden met röntgen. Vanaf dag 43 treedt er verbening op en kunnen de pups met röntgen in beeld gebracht worden. Ons advies is dit pas vanaf dag 45 te laten doen voor een grotere betrouwbaarheid. Met röntgen is ook exact te zeggen hoeveel pups er verwacht worden.
Welke maatregelen moet ik treffen voor de bevalling van mijn hond?
Een drachtige hond kan gedurende haar dracht nog prima mee naar buiten en alles doen wat zij normaal doet. Tegen het einde van de zwangerschap neemt de buikomvang (behoorlijk) toe en is het aan te raden haar geen zware inspanning meer te laten leveren. Het is het beste haar een speciale plek te geven waar zij kan gaan bevallen. Dit kan haar mand zijn in een speciaal daarvoor ingerichte plek in huis. Het is handig dat dit een afgebakende plek is zodat de pups niet weg kunnen kruipen.
Daarnaast is het belangrijk dat de plek goed warm is. Kort na de geboorte kan een pup zijn of haar lichaamstemperatuur namelijk niet zelf goed reguleren. De ideale omgevingstemperatuur voor een pasgeboren pup is 25 graden Celsius. Vaak wordt er een warmtelamp opgehangen voor extra warmte. Let er echter wel op dat deze niet te dicht op moeder en pups hangt om brandplekken te voorkomen. De grond kan het beste afgedekt worden met kranten zodat de plek makkelijk schoongemaakt kan worden.
Waar moet ik op letten bij mijn pasgeboren pups?
Het is belangrijk na de bevalling de pups te controleren op een open gehemelte. Een open gehemelte is een aangeboren afwijking waarbij er een opening is in het zachte en/of harde gehemelte. Indien een pup dit heeft is het ons advies deze in te laten slapen omdat deze pups ernstige neus- en longontstekingen zullen gaan krijgen.
Daarnaast is het belangrijk dat de pups goed uit elkaar gehouden worden. Vaak wordt er bij de pups een kleurmarkering aangebracht als dit lastig is. Iedere pup moet gewogen worden en dit kan het beste hierna iedere dag herhaald worden en genoteerd. Een pup die goed drinkt en gezond is komt gemiddeld 10% in lichaamsgewicht per dag aan! Bij zeer grote nesten is het aan te bevelen de moeder te helpen door bijvoeding aan de pups te gaan geven.
Heeft u nog vragen over de bevalling of dracht van een hond neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag! U kunt ook de button hiernaast in beeld gebruiken.
Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail