Hoesten bij de hond

Hoesten en kokhalzen zijn problemen die we geregeld zien bij honden. We maken onderscheid tussen honden die acuut last hebben van hoesten en honden die chronisch last hebben van hoestklachten. Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over hoestklachten bij de hond.

De oorzaken van acuut hoesten:

Zoals al eerder gezegd maken we onderscheid tussen honden die acuut hoesten, dus waarbij de hoestklachten nog maar sinds kort spelen, en honden die gedurende langere tijd hoesten.
 • Kennelhoest
  Dit is veruit de meest voorkomende oorzaak van acuut hoesten bij honden. Honden met kennelhoest zijn meestal verder niet ziek, zijn nog vrolijk en eten goed. Ze kunnen wit slijm ophoesten en eigenaren denken vaak dat de hond iets in de keel heeft zitten. Lees op onze informatiepagina alles over kennelhoest bij de hond.
 • De hond heeft iets in de keel zitten
  Dit komt maar weinig voor. Soms zit er een botje vast in de keel, maar dit kan van alles zijn. Vaak heeft het baasje gezien dat de hond iets in de bek had voordat de hoestklachten begonnen. Honden met iets in de keel kokhalzen vaak ook heftig.
 • Een longontsteking
  Een longontsteking kan onstaan vanuit een acute voorste luchtweginfectie (zoals kennelhoest) of na een verslikking. Ook honden die bij het zwemmen water inademen kunnen hierdoor een longontsteking oplopen. Bij een longontsteking is de hond ook algemeen ziek. Naast hoesten eet de hond minder of niet meer en kan er ook problemen met het ademen optreden.
 • Longwormen en hartwormen
  Dit zijn zeldzaam voorkomende oorzaken van hoesten bij honden, en beiden kunnen ook de oorzaak zijn van chronische hoestklachten. Lees elders op onze website meer over hartwormen bij de hond en longwormen bij de hond.

De oorzaken van chronisch hoesten zijn:

 • Hartfalen
  Honden met een hartprobleem kunnen in wat we noemen hartfalen gaan. Meestal ontstaat er bij hartfalen vocht in de longen. Honden met vocht in de longen t.g.v. hartfalen kunnen hoesten, gaan moeizamer ademen en krijgen een versnelde ademhaling (meer dan 30x per minuut in rust). Honden met hartfalen kunnen ook een vergroot hart krijgen. Soms wordt het hart zo groot dat de luchtpijp tegen de wervels aan gedrukt wordt. Bij iedere hartslag tikt de luchtpijp dan tegen de wervelt. Dit kan ook hoestklachten geven bij honden. Kijk ook voor meer informatie op hartfalen bij de hond.
 • Een afgeplatte luchtpijp (tracheacollaps)
  Dit is een probleem wat we alleen bij kleine hondenrassen zien, zoals de Chihuahua, Yorkshire terriër of andere terriërs. Bij een tracheacollaps is de luchtpijp in plaats van rond afgeplat geworden waardoor de wanden van de luchtpijp tegen elkaar aan komen. Hierdoor kan de hond mild tot ernstig gaan hoesten en soms ook moeite met ademen krijgen. Een tracheacollaps is een aandoening die typisch bij oudere honden voorkomt.
 • Chronische (allergische) bronchitis
  Dit is vergelijkbaar met astmatische bronchitis bij mensen. Bij chronische bronchitis is er sprake van een ontsteking in de bronchen, de kleinere luchtwegvertakkingen. De oorzaak kan een allergie zijn maar is meestal niet te achterhalen. Deze honden kunnen het beste behandeld worden met inhalatie medicatie, de zogenaamde “puffertjes”. Deze bevatten medicatie die ontstekingsremmend zijn en slijmafvoer uit de bronchen bevorderen en de bronchen ook verwijden.
 • Longtumoren
  Gelukkig komt deze oorzaak van hoesten bij honden minder vaak voor de de vorige oorzaken. Meestal zijn dit uitzaaiingen van tumoren elders in het lichaam naar de longen. Vaak zijn er dus ook andere klachten aanwezig, zoals afvallen en een slechtere eetlust.
 • Een vreemd voorwerp
  (dit is iets wat niet in het lichaam hoort te zitten) in de longen. Soms heeft een hond bijvoorbeeld een kruiper (zie ook ons blog bericht over kruipers bij de hond) ingeademd en is deze in de longen terecht gekomen.
Bronchitis-bij-de-hond
Er zijn verschillende oorzaken van chronisch hoesten.

Wat kan ik doen als mijn hond last heeft van hoesten?

Omdat er zeer veel verschillende oorzaken zijn van hoesten bij de hond hangt dit af van de oorzaak. Veruit de meest voorkomende oorzaak van acuut hoesten bij de hond is kennelhoest. Milde gevallen van kennelhoest verdwijnen meestal vanzelf met een paar dagen. Ernstigere gevallen kunnen beter behandeld worden met een antibiotica kuur.

Heeft uw hond last van hoesten en wilt u (nog) meer informatie of een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag?
Hoesten-bij-de-hond

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram