Facebook
X

Hoesten bij de hond

Hoesten is een probleem wat we geregeld zien bij honden. Kokhalzen kan ook een uiting zijn van hoesten, waarbij er uiteindelijk vloeistof doorgeslikt wordt. Hoesten kan verschillende oorzaken hebben. Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over hoestklachten bij de hond. Heeft u interesse in de oorzaken van hoesten bij katten, kijk dan bij hoesten bij de kat.

Ontstaan

Hoesten kan ontstaan op het moment dat er irritatie optreedt van de grotere luchtwegen: het strottenhoofd, de luchtpijp en grotere aftakkingen van de luchtpijp in de longen (de bronchien). Neusverkoudheid veroorzaakt in sommige gevallen ook hoesten, als er neusuitvloeiing doorlekt naar de stembanden.

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaken staan hieronder genoemd. Grofweg kunnen we de oorzaken verdelen in oorzaken binnen het luchtwegenstelsel (het respiratoire stelsel) en buiten het luchtwegenstelsel. Omdat er veel uiteenlopende oorzaken zijn van hoesten bij de hond, is het verstandig tijdig naar de dierenarts te gaan.

Binnen het respiratoire stelsel

 • Kennelhoest
  Dit is veruit de meest voorkomende oorzaak van acuut hoesten bij honden. Honden met kennelhoest zijn meestal verder niet ziek, zijn nog vrolijk en eten goed. Ze kunnen wit slijm ophoesten en vaak wordt gedacht dat de hond iets in de keel heeft zitten. Lees op onze informatiepagina alles over kennelhoest bij de hond.
 • Tracheacollaps
  Bij sommige honden zien we dat de luchtpijp steeds slapper wordt en afplat. Hierdoor kan de lucht minder goed door de luchtpijp en raakt de luchtpijp geïrriteerd. Vaak is er sprake van een harde, toeterende hoest, afhankelijk van de ernst in combinatie met andere symptomen zoals flauwtes of benauwdheid. Omdat deze aandoening langzaam verergerd, is het belangrijk tijdig naar de dierenarts te gaan. Dit is een probleem wat we vaak zien bij kleine hondenrassen, zoals de Chihuahua, Yorkshire terriër of andere terriërs.
 • (Allergische) Bronchitis
  Dit is vergelijkbaar met astmatische bronchitis bij mensen. Er is sprake van een ontsteking in de bronchiën, de luchtwegvertakkingen. De oorzaak kan een allergie zijn maar is meestal niet te achterhalen. Het is belangrijk dit probleem tijdig te onderkennen, omdat behandeling erger kan voorkomen en de prognose hiermee beter kan worden. Behandeling kan onder andere bestaan uit inhalatie medicatie, de zogenaamde ‘puffertjes’. Deze bevatten medicatie die ontstekingsremmend zijn en slijmafvoer uit de bronchiën bevorderen en de bronchiën verwijden.
 • Longontsteking
  Een longontsteking kan ontstaan vanuit een acute voorste luchtweginfectie (zoals kennelhoest) of na een verslikking. Ook honden die bij het zwemmen water inademen kunnen hierdoor een longontsteking oplopen. Bij een longontsteking is de hond ook algemeen ziek. Naast hoesten eet de hond minder of niet meer en kunnen er problemen met het ademen optreden.
 • Tumoren in de luchtwegen
  Deze oorzaak van hoesten zien we vaker bij oudere dieren. Het kan een primaire tumor zijn of uitzaaiingen van een tumor elders in het lichaam. Met een rontgenfoto kunnen we dit beter in beeld brengen.
 • Vreemd voorwerp
  Dit komt maar weinig voor. Soms zit er een botje vast in de keel, maar dit kan van alles zijn. Vaak heeft het baasje gezien dat de hond iets in de bek had voordat de hoestklachten begonnen. Honden met iets in de keel kokhalzen vaak ook heftig. Als u uw hond verdenkt van een voorwerp in de luchtpijp, is het belangrijk onmiddellijk contact op te nemen met uw dierenarts.
 • Longwormen en hartwormen
  Dit zijn zeldzaam voorkomende oorzaken van hoesten bij honden, en beiden kunnen ook de oorzaak zijn van langdurige hoestklachten. Lees elders op onze website meer over hartwormen bij de hond en longwormen bij de hond.

Buiten het respiratoire stelsel

 • Hartfalen
  Hartfalen veroorzaakt hoesten doordat als het hart niet meer goed werkt er vocht ophoopt in de longen. Naast hoesten kunnen de honden symptomen ontwikkelen zoals een moeizame en versnelde ademhaling (meer dan 30x per minuut in rust). Hartfalen kan ook een vergroot hart veroorzaken. Soms wordt het hart zo groot dat de luchtpijp tegen de wervels aan gedrukt wordt. Bij iedere hartslag tikt de luchtpijp dan tegen de wervels, dit irriteert waardoor er ook een hoestprikkel ontstaat. Kijk ook voor meer informatie op hartfalen bij de hond.
 • Ruimte-innemende processen in de borstholte
  Denk hierbij aan uitgebreide ontstekingen, tumoren of een vergroot hart als gevolg van hartfalen (zie boven). Als deze processen druk geven op de luchtpijp en grotere luchtwegen, kunnen deze processen hoesten veroorzaken.
Bronchitis-bij-de-hond
Er zijn verschillende oorzaken van chronisch hoesten.

Wat kan ik doen als mijn hond last heeft van hoesten?

Omdat er zeer veel verschillende oorzaken zijn van hoesten bij de hond hangt dit af van de oorzaak.
Heeft uw hond last van hoesten en wilt u (nog) meer informatie of een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag?
Hoesten-bij-de-hond

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn