Facebook

Hypoallergeen dieet voor de hond

Bij honden is een allergie een zeer veel voorkomende aandoening. Er zijn verschillende soorten allergieën bij de hond (zie ook allergie bij de hond) en een voeding kan een belangrijke bijdrage leveren (atopie, vlooienallergie) of de enige behandeling zijn in geval van een voedingsallergie.

Hypoallergeen dieet

Laten we beginnen met de voedingsallergie. Hierbij is de hond allergisch voor bepaalde bestanddelen in de voeding. Om een voedingsallergie bij de hond vast te stellen en te behandelen geven we een speciaal dieet, namelijk een hypoallergeendieet. Een hypoallergeen dieet is een dieet waarin geen bestanddelen verwerkt zitten waar de hond allergisch voor is. Wat zijn nu de kenmerken van een goed hypoallergeen dieet bij de hond?
Een hypoallergeen dieet bij de hond bevat:
  • In een hypoallergeen dieet voor de hond zit slechts één eiwitbron of vleessoort. Eiwitten zitten bijvoorbeeld in vlees, eieren en sojaproducten. In een goed hypoallergeen dieet voor de hond zit een eiwitbron welke normaliter niet gebruikt wordt in hondenvoeding. Als een hond nog nooit een bepaald ingrediët heeft gegeten kan hij/zij er ook niet allergisch voor zijn.
    Vroeger gebruikte dierenartsen hier meestal lamsvlees voor. Dit werd zo’n twintig jaar geleden weinig gegeten in Nederland dus de gemiddelde hond had dit dus ook nog niet eerder in zijn leven gegeten. Hierdoor is lamsvlees als het ware zijn eigen leven gaan leiden. Lamsvlees werd beschouwd als een hypoallergeen product, wat het (natuurlijk) niet is. Het wordt nu in zeer veel verschillende hondendiëten verwerkt en heeft bij de consument de naam van een hypoallergeen product. Tegenwoordig kiezen dierenartsen liever vaak eendenvlees, geitenvlees of struisvogelvlees.
  • Een goed hypoallergeen dieet voor de hond kan ook gehydrolyseerde eiwitten bevatten. Dit is een bewerking waarbij de eiwitten in “kleine stukjes geknipt worden”. Als een eiwit maar klein genoeg wordt kan deze geen allergische reactie meer opwekken. Er bestaan tegenwoordig vele hypoallergene diëten voor de hond op basis van gehydrolyseerde eitwitten.
  • Een hypoallergeen dieet voor de hond bevat ook maar één koolhydraten bron zoals rijst of pasta. Deze zijn zelden de oorzaak van een voedingsallergie.
  • Als het om een brok of blikvoer gaat is het belangrijk dat het hypoallergene dieet zo min mogelijk andere stoffen bevat die allergeen kunnen zijn. Met allergeen bedoelen we dat ze een geregeld voorkomende oorzaak zijn van een voedingsallergie bij de hond.

De mogelijkheden

Er zijn twee mogelijkheden in een keuze voor een hypoallergeen dieet voor de hond. Je kan een dieet zelf gaan koken of kiezen voor een brok/blik dieet. Als we de diagnose van een voedingsallergie willen stellen bij de hond is het belangrijk een echt eliminatiedieet te kiezen. Met een eliminatiedieet weten we nagenoeg zeker dat iedere hond met een voedingsallergie geen klachten meer zal hebben. We kiezen dan het liefst voor een zelfgemaakt dieet. Als tweede keuze kiezen we voor een dieet op basis van gehydrolyseerde eiwitten.
  • Een zelf gekookt dieet.
    Gebruik hiervoor als eiwitbron bijvoorbeeld geitenvlees of struisvogelbiefstuk. Als koolhydraat bron koken we meestal rijst of pasta. Het makkelijkst is om in één keer een grote voorraad te koken en deze in dag porties in te vriezen. Wij beschouwen dit als het meest betrouwbare eliminatiedieet.
  • Een brok of blikdieet
    Dit is een commerciële voeding waarbij de producent op basis van de eerder besproken kenmerken een dieet heeft samengesteld. We beschouwen dit altijd als net wat minder betrouwbaar dan een zelfgemaakt dieet. Een commercieel dieet is wel een goede optie om na de 6 weken eliminatie periode als opvolgdieet te fungeren.
    Voor honden met een voedingsallergie die het goed doen op een eliminatiedieet en voor honden met een andere vorm van allergie kiezen we als lange termijn dieet meestal voor een hypoallergeen dieet op basis van één eiwitbron waarbij we ook supplementen toevoegen die heilzaam zijn voor huidpatiënten. Denk dan aan bepaalde vitaminen zoals vitamine E, selenium of zink en aan de onverzadigde vetzuren zoals de vette visoliën zoals de omega 3 vetzuren.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn