Facebook
X

Vlooien bij de hond

Samenvatting

Vlooien komen zeer veel bij de hond. Honden hebben meestal kattenvlooien bij zich. Circa 85% van de vlooien bij hond en kat zijn kattenvlooien. Meestal hebben de baasjes niet door dat hun hond vlooien bij zich draagt. Zelfs een zware besmetting kan ongemerkt blijven! Sommige honden ontwikkelen een vlooienallergie en krijgen last van hele erge jeuk. We zien vlooien het meest in het voorjaar en de zomer, maar in de koudere maanden kunnen ze binnenshuis ook overleven.

Wat zijn vlooien nu eigenlijk?

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasitaire insecten. We vinden ze vooral op de kat en de hond, maar ook mensen, konijnen en fretten kunnen last hebben van vlooien. De vlo is ongeveer 1-3 millimeter groot en heeft krachten springpoten. Een vlo maakt van begin tot eind een hele gedaantewisseling mee. De volwassen vlo voedt zich door bloed te zuigen bij met name zoogdieren en vogels. Vervolgens legt ze honderden eitjes in de vacht. Deze eitjes rollen vaak van de vacht af en belanden in de omgeving. Vervolgens ontwikkelen ze zich tot larven. De larfjes hebben ongeveer de dikte van een haar en zoeken vaak de donkere plekjes in huis op. Tussen het tapijt of de plinten zijn bijvoorbeeld populaire plekken. De larfjes voeden zich met de uitwerpselen van de volwassen vlo. Na 2-3 weken, afhankelijk van de omgevingstemperatuur, verpoppen de larven. Deze poppen kunnen wel tot 1.5 jaar in de omgeving overleven. Door trillingen in de omgeving komt er een vlo uit de pop, wordt de passant besprongen en begin de cyclus opnieuw.

Hoe loopt mijn hond vlooien op?

Honden worden eigenlijk nooit besmet door contact met andere dieren. Een vlo zal nooit van de ene hond op de andere hond springen, waarom zou het? Ze worden besmet als ze in een omgeving komen waar vlooien zitten. Dit kan in huis zijn (het hele jaar door) of buiten in de warmere periodes. Zie voor uitgebreide informatie onze pagina over de levenscyclus van de vlo.

Welke symptomen heeft een hond besmet met vlooien?

De beet van de vlo zorgt voor jeuk bij de hond. De beet is pijnlijk en het speeksel wat de vlo achterlaat om te zorgen dat het bloed gaat stollen zorgt voor veel jeuk. Vaak zien we honden en katten krabben en bijten. Sommige honden ontwikkelen een vlooienallergie. De jeuk is dan vaak heftiger en ze kunnen zichzelf tot bloedens toe bijten of open krabben. Eén beet van een vlo kan dan al vervende gevolgen hebben. Deze jeuk uit zich met name aan de staartbasis, de liezen en de buik. Een vlooienallergie kan tot ernstige huidproblemen leiden bij honden.

Hoe weet ik of mijn hond vlooien heeft?

De vlo zelf is vaak met een vlooienkam makkelijk te vinden. Vlooienpoepjes echter nog makkelijker te vinden. Het zijn kleine zwarte korreltjes in de vacht die een rode kleur afgeven als ze in het water gezet worden. Met een vlooienkammetje heeft u ze zo te pakken.

Hoe kan ik mijn hond het beste behandelen tegen vlooien?

Indien uw hond of  kat last heeft van vlooien is het belangrijk om zowel alle honden, katten en alle andere dieren in huis als de omgeving te behandelen. Slechts 5% van de vlooien bevindt zich op de hond. De overige 95% van de besmetting bestaat uit eitjes, larven en poppen in de omgeving. Er zijn diverse producten om uw hond en de omgeving te behandelen tegen vlooien. Vraagt u gerust aan onze dierenartsen en assistentes welke middelen u het beste kunt gebruiken.

Hoe voorkom ik dat mijn hond vlooien krijgt?

Bij vlooien is de vraag vaak niet hoe komt u eraan, maar juist hoe komt u er weer vanaf. Een vlooienplaag in huis is zeer lastig te bestrijden. Het gebruik van anti-vlo producten is daarom een verstandige manier om dit te voorkomen. Er zijn diverse middelen die u hiervoor kunt gebruiken. Informeer gerust naar de mogelijkheden bij één van onze dierenartsen of assistentes. In geval van een vlooienplaag zal er lang en consequent behandeld moeten worden. Om een vlooienplaag uit het huis te elimineren moet er vaak 6 maanden lang een goede vlooienbehandeling gegeven te worden. U kunt dit het beste in overleg met onze dierenartsen of assistentes afstemmen.
honden-vlooien
Vlooien bij de hond.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn