Facebook
X

Ziekte van Lyme bij de hond

Wat is de ziekte van Lyme precies?

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd Borrelia Burgdorferi. Het zijn zogenaamde spirocheten (net als de ziekte van Weil), spiraalvormige bacteriën. Bij mensen kunnen ze veel en ernstige klachten veroorzaken. Bij honden zijn de symptomen meestal afwezig.

Hoe wordt de ziekte van Lyme bij de hond overgedragen?

De ziekte van Lyme wordt overgedragen via teken. Een teek die besmet is met de ziekte van Lyme draagt deze over als de teek een hond (of mens) bijt. Niet iedere teek is besmet met de ziekte van Lyme dus een hond raakt niet altijd besmet na iedere tekenbeet. Het duurt ongeveer 48 uur voordat een teek na het bijten de ziekte van Lyme overdraagt. Als een teek dus snel verwijderd wordt kan voorkomen worden dat er ziektes overgedragen worden.
hond-teken
Ziekte van Lyme bij de hond.

Welke symptomen krijgt een mens van de ziekte van Lyme?

Bij mensen leidt de ziekte van Lyme tot erge klachten. Op de plek van de beet ontstaat een rode plek. Ook kan je koorts krijgen na een tekenbeet. Daarnaast kunnen mensen besmet met Lyme last krijgen van gewrichtsontstekingen en neurologische klachten. Soms kunnen mensen besmet met Lyme ook last krijgen van hartritme stoornissen.

En welke symptomen kunnen honden krijgen als ze de ziekte van Lyme krijgen?

In tegenstelling tot de mens krijgen de meeste honden die besmet worden met de ziekte van Lyme geen klachten. Daarnaast duurt het  weken tot maanden voordat honden symptomen krijgen na infectie met de ziekte van Lyme (bij mensen ontstaan er al zeer snel na besmetting symptomen). De belangrijkste symptomen van honden die besmet worden met Lyme zijn:
  • Geen
  • Koorts
  • Nierproblemen (de glomeruli raken beschadigd door de antistoffen en de immuunrespons van het lichaam).
In tegenstelling tot mensen ontwikkelen honden geen rode plek als ze besmet worden met de ziekte van Lyme. Als er op de plek van de tekenbeet een bultje ontstaat betekent dit niet dat de hond Lyme heeft gekregen.

Hoe weet je of een hond de ziekte van Lyme heeft?

Het grote probleem is dat in gebieden waar de ziekte van Lyme voorkomt 90% van de honden antistoffen heeft tegen Lyme! Veruit de meeste van deze honden worden niet ziek van de ziekte van lyme. Er is een bloedtest die antistoffen kan aantonen tegen de ziekte van Lyme en onderscheid maakt tussen gevaccineerde honden en honden die besmet zijn met onschuldige Borrelia stammen. Deze test toont het zogenaamde C6 eiwit aan op de oppervlakte van de Lyme bacterie. Dit C6 eiwit zit niet in vaccins en ook niet op andere spirocheten.

Hoe kan ik de ziekte van Lyme bij mijn hond behandelen en voorkomen?

Het beste is  te voorkomen dat honden besmet raken met ziektes overgedragen door teken zoals de ziekte van Lyme. Een goede tekenbescherming door middel van goede tekenmiddelen is dus erg belangrijk (zie ook onze webshop voor middelen tegen teken).Omdat het ca 48 uur duurt voordat de ziekte van Lyme overgedragen wordt na een tekenbeet is het belangrijk na bijvoorbeeld een boswandeling honden te controleren op teken en deze te verwijderen.
De ziekte van Lyme kan gemakkelijk behandeld worden met antibiotica. De bacterie zal nooit helemaal verdwijnen uit het lichaam maar zal hierna geen klachten meer geven.
Er bestaan ook vaccins tegen de ziekte van Lyme bij de hond. In Nederland is er één op de markt. Het nadeel is dat je honden gaat vaccineren tegen een ziekte waarvan veruit de meeste honden geen last krijgen. Daarnaast is het onbekend of honden die gevaccineerd worden sommige problemen die ontstaan bij een infectie met Lyme ook na vaccinatie ontwikkelen. Gedacht moet dan worden aan de nierproblemen die soms kunnen ontstaan. Om deze redenen adviseren wij in onze dierenziekenhuizen niet te vaccineren tegen de ziekte van Lyme.
Heeft u nog vragen over de ziekte van Lyme bij de hond of wilt u een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn