Facebook
X

Baarmoederontsteking bij de hond

Een baarmoederontsteking, de medische term is een pyometra, is een geregeld voorkomend probleem bij de hond. Een baarmoederontsteking treedt alleen op bij ongesteriliseerde (ongecastreerde) teven. Dit komt omdat de oorzaak hormonaal is.
Bij een baarmoederontsteking is de baarmoeder ontstoken en vult zich met pus. Deze hoeveelheid pus verschilt maar kan erg veel worden (Soms meer dan een liter!).
Er zijn twee mogelijkheden. Ofwel betreft het een open baarmoederontsteking. De pus loopt dan uit de vulva en is zichtbaar aan de achterkant van de hond. De pus kan zeer bloederig zijn of soms meer gelig-cremig van kleur.
Ofwel is de baarmoeder gesloten. Uit de vulva stroomt dan geen pus. Deze vorm is lastiger te diagnosticeren, zeker voor de eigenaar.

De symptomen van een baarmoederontsteking bij de hond

  • Sloomheid.
  • Veel drinken en plassen.
  • Niet meer eten.
  • Een dikkere buik.
  • Pusuitvloeing uit de vulva (bij een open baarmoederontsteking)
Daarnaast kunnen er complicaties ontstaan zoals nierfalen. Ook kan de baarmoeder in de buikholte scheuren waardoor de pus in de buikholte terecht komt. Indien dit niet zeer snel behandeld wordt overlijdt de hond.

De diagnose van een baarmoederontsteking bij de hond

  • Radiologie. Beginnende baarmoederontstekingen zijn niet altijd zichtbaar.
  • Klinisch beeld. Pus uit de vulva is praktisch altijd een baarmoederontsteking.

De behandeling van een baarmoederontsteking bij de hond

Het is belangrijk dat een baarmoederontsteking snel behandeld wordt. Operatief kunnen de baarmoeder en de eierstokken verwijderd worden. Indien er geen complicaties zijn herstellen de honden meestal snel en volledig na een operatie.
Ook bestaan er medicijnen (injecties) om de baarmoeder te laten samentrekken waardoor de pus uit de baarmoeder loopt. Samen met antibiotica leidt dit meestal tot genezing. Echter, de kans op de eerder genoemde complicaties blijft bestaan. Ook is de kans dat de baarmoederontsteking bij de hond later terugkeert aanzienlijk.

Kortom, een baarmoederontsteking is een ernstige aandoening die indien snel behandeld een goede prognose heeft. Indien u vermoedt dat uw hond een baarmoederontsteking heeft neem dan snel contact met ons op. 

Pyometra

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn