Facebook
X

Braken of overgeven bij de hond

Braken komt zeer vaak voor bij de hond. We spreken over braken als een hond zijn eten en/of drinken weer overgeeft. Braken lijkt erg op regurgiteren. Bij regurgiteren echter wordt het eten en/of drinken alweer uitgebraakt voordat het de maag heeft bereikt. Meestal treedt dit dus snel na het eten op.
Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen acuut braken bij de hond en chronisch braken. Dit omdat de oorzaken vaak verschillend zijn en dus ook anders behandeld moeten worden.
Vaak krijgen wij de vraag: “Mijn hond heeft overgegeven, moet ik nu direct langs komen?”. Acuut braken (dus pas begonnen) is meestal niet spoedeisend maar kan dit wel zijn. Als het éénmalig is of beperkt blijft tot een paar keer en de hond is verder nog vrij actief en vrolijk kan men even afwachten. Blijft een hond echter continu overgeven en wordt de hond ook slomer dan is het verstandig met onze spoeddienst contact op te nemen. Wij staan dag en nacht voor uw dier klaar.
Mocht u na het lezen nog vragen hebben neem dan gerust ten allen tijde contact met ons op. Wij helpen u graag!
Braken-hond
Braken of overgeven bij de hond

Acuut braken bij de hond

Acute braak klachten komen zeer vaak voor bij de hond. Dit komt omdat veel honden van alles van straat eten en er ook verschillende andere oorzaken zijn die braken bij de hond kunnen veroorzaken. De meeste oorzaken van acuut braken zijn onschuldig. Deze honden zijn alert en vaak ook nog vrolijk. Als een hond erg sloom wordt kan dit wijzen op een ernstigere oorzaak.
Acuut braken betekent dat het braken nog maar kortgeleden begonnen is. Wanneer spreek je over kortgeleden? Op zich is dit arbitrair, maar normaliter moet het braken na ca. een week wel over zijn.

Welke oorzaken zijn er allemaal mogelijk voor acuut braken bij de hond?

Veruit de meest voorkomende oorzaken zijn een virale infectie of iets verkeerds eten.
 • Een virale infectie
  De meest voorkomende virussen die acuut braken geven zijn het rotavirus en het coronavirus. Echter, er zijn ook andere virussen mogelijk. Een ernstige virale ziekte betreft Parvo bij de hond. Meestal echter betreft het een onschuldiger virus welke vanzelf geneest.
 • Iets verkeerds eten
  Veel honden willen nog wel eens van alles en nog wat naar binnen werken. Het kan dus iets zijn dat op straat gegeten is, iets dat niet meer goed was (te lang in de koelkast stond) of iets wat uw hond normaliter niet eet, zoals bij een feestje (iets van de barbecue of een stuk worst/kaas etc.).
Andere mogelijke oorzaken van acuut braken bij de hond zijn:
 • Een vreemd voorwerp (corpus alienum). Dit is een voorwerp wat niet verteerbaar is en het maag-darmstelsel niet kan passeren.
 • In invaginatie. Hierbij stulpt een stuk darm in een ander stuk darm waardoor deze geheel of gedeeltelijk afgesloten wordt.
Invaginatie
Veruit de meest voorkomende oorzaken zijn een virale infectie of iets verkeerds eten.
Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van acuut braken bij de hond. Natuurlijk zijn er nog vele andere oorzaken mogelijk. Deze zijn echter zeldzaam en zullen niet allemaal in detail besproken worden.
De behandeling van acuut braken:
 • De onderliggende oorzaak behandelen indien mogelijk.
 • Kleinere porties eten geven, lichtverteerbare voeding geven (PURINA® PRO PLAN® CANINE EN Gastrointestinal).
 • Kleinere porties drinken, lauwwarm water geven.
 • Medicatie tegen braken toedienen.
 • Maagzuurremmers geven.
 • Bij uitdroging: Intraveneus vloeistof geven.

Chronisch braken bij de hond

Chronisch braken is braken dat al langer dan 7-10 dagen duurt. De oorzaken hiervan kunnen zijn:
Daarnaast zijn er nog vele andere oorzaken mogelijk. Hierboven staan de meest voorkomende.
Het is belangrijk om bij chronisch braken een dierenarts op te zoeken en de oorzaak te achterhalen. Belangrijk is de toestand van de hond. Is hij of zij verder nog levendig en actief en verliest uw hond geen gewicht dan heeft dit minder haast dan een hond die afvalt en klinisch niet goed is (sloom, niet eten e.d.).
Behandeling van chronisch braken
Deze hangt volledig af van de onderliggende oorzaak. Op de verwijspagina’s kunt u meer informatie vinden over deze onderliggende ziektes.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn