Facebook

Mijn hond heeft een dikke of opgeblazen buik

Een dikke of opgeblazen buik komt af en toe voor bij de hond en kan verschillende oorzaken hebben. Op deze pagina gaan we dieper in op dit probleem en bespreken we de verschillende mogelijke oorzaken en hoe deze behandeld kunnen worden.

Waardoor kan een hond een dikke of opgeblazen buik krijgen?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken. De belangrijkste zijn:
  • Uw hond heeft teveel gegeten. Uw hond heeft dan een dikke buik door een overvolle maag. Dit zien we soms bij pups die heel veel kunnen eten. Soms kan dit dan zelfs gevaarlijk worden. Meestal is het wel bekend dat een hond pas (te) veel gegeten heeft. De behandeling is meestal simpel, uw hond een halve dag geen eten geven en met rust laten. Als een hond probeert te braken maar dit lukt niet is het belangrijk dat u met spoed contact opneemt met één van onze dierenklinieken of dierenziekenhuizen.
  • Uw hond heeft een maagkanteling. Dit kan ook optreden bij het vorige punt, maar treedt ook geregeld op zonder duidelijke oorzaak. Het zijn bijna altijd grote hondenrassen. Honden met een maagkanteling hebben een zeer harde, opgeblazen buik en proberen te braken, wat niet lukt. Zonder hulp raken honden snel in shock en overlijden ze. Kijk voor uitgebreide informatie over dit onderwerp ook op maagkanteling bij de hond.
  • Uw hond heeft vocht in de buikholte. We noemen dit ascites. Honden met vocht in de buik krijgen een volle, ronde buik. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk van vocht in de buik:
    • Een laag eiwit (albumine) gehalte in het bloed. De belangrijkste oorzaken zijn leverproblemen, (ernstige) darmproblemen of eiwitverlies via de urine bij nierfalen.
    • Een hartprobleem. Een dikke buik met ascites t.g.v. een hartprobleem zien we meestal bij een pericardovervulling. Bij een pericard (=hartzakje) overvulling zit er vocht in het hartzakje, met (rechter) hartfalen tot gevolg. De oorzaak van het vocht in het hartzakje is soms een tumor, maar vaak ook onbekend.Via echografie is dit probleem goed in beeld te brengen.
    • Een tumor in de buikholte. Naast het feit dat de tumor zelf tot een dikke buik kan leiden kan er ook vochtvorming optreden als een hond een tumor in de buik heeft. De tumor kan in alle organen in de buikholte zitten, zoals de lever, de milt, de darmen, de nieren of andere organen in de buikholte. Via echografie is dit makkelijk aan te tonen.
    • Er is een ontsteking, meestal infectie, in de buikholte. Als een infectie in de buikholte aanwezig is met vocht (pus) vorming, noemen we dit een buikvliesontsteking (peritonitis). De meest voorkomende oorzaken van een buikvliesontsteking zijn darmproblemen waarbij darminhoud in de buikholte gekomen is (bijvoorbeeld doordat er iets scherps door de darmwand prikt (satéprikker is bekend) of door een lekkende darmtumor) of een verwonding van buitenaf die door de buikwand is gegaan. Een buikvliesontsteking is levensbedreigend en moet met spoed behandeld worden in een dierenziekenhuis.
    • De buikholte is gevuld met bloed. Dit zien we geregeld optreden als een hond een miltproces heeft of een leverproces. Met een proces bedoelen we een (grote) massa. Dit kan een tumor zijn maar hoeft dit niet altijd te zijn. Honden met een buikbloeding krijgen een dikke buik, bleke slijmvliezen en worden snel sloom en zwak. De diagnose stellen we met echografie. De behandeling bestaat uit het met spoed opereren en de bloeding stoppen.
  • Uw hond heeft een tumor of proces in de buikholte. Om een dikke buik te krijgen van een tumor in de buikholte moet het wel al een grote tumor zijn. Kleinere tumoren in de buikholte zijn vanaf buitenaf meestal niet te zien. Via echografie is makkelijk vast te stellen of dit de oorzaak is van een dikke buik bij de hond.
  • Uw hond heeft een gescheurde blaas. Dit treedt eigenlijk altijd op na een ernstig trauma, zoals een aanrijding. De hond krijgt dan een dikke buik doordat er urine in de buikholte trecht komt. Honden met een gescheurde blaas plassen amper of niet meer en worden snel sloom. Zonder behandeling overlijden honden door een blaasscheur. Via operatie is een gescheurde blaas meestal goed te herstellen.
  • Uw hond is drachtig. Als u een teefje heeft die niet gesteriliseerd is, nog goed eet en mogelijk gedekt is kan uw hond ook drachtig zijn. Kijk voor meer informatie op onze pagina over zwangerschap bij de hond.

Wat moet ik doen als mijn hond een dikke of opgeblazen buik heeft?

Dit hangt af van de onderliggende oorzaak. Vele van de hierboven beschreven aandoeningen zijn spoedeisend. Bij twijfel is het dus het beste contact op te nemen met één van onze praktijken.

Pup-met-dikke-buik

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn