Facebook
X

Mijn hond stinkt

Het is misschien een beetje een raar onder werp, maar wij horen de klacht geregeld: “mijn hond stinkt!”. Op deze pagina gaan we wat dieper in op de mogelijke oorzaken waarom een hond kan stinken.

Hoe behoort een hond te ruiken?

Iedere hond heeft een typische lucht die nu eenmaal bij een hond hoort. Sommige mensen vinden deze lucht al stinken, maar de meeste hondenliefhebbers vinden een gezonde hond normaal ruiken. De geur van een hond is na het zwemmen en als hij nat is sterker aanwezig. Dit is allemaal normaal.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken waardoor een hond kan stinken?

Als een hond stinkt kan dit verschillende oorzaken hebben. De meeste oorzaken hebben een medische achtergrond, maar sommigen niet. We gaan ze van kop tot staart doorlopen.

Problemen in de mondholte

Dit is veruit de meest voorkomende oorzaak dat een hond stinkt. Het meest voorkomende mondholte probleem is een gebitsprobleem. Honden met tandsteen, ontstoken tandvlees of een rotte kies hebben een zeer nare mondlucht en stinken echt. Dit is goed te verhelpen door een gebitsbehandeling te laten uitvoeren bij uw hond.
Tandsteen-en-tandplaque-hond
Problemen in de mondholte van de hond.

Zeldzamer voorkomende oorzaken die zorgen dat een hond stinkt in de mondholte zijn:

  • Tumoren in de mondholte
  • Epuliden in de mondholte. Dit zijn onschuldige woekeringen (deze komen zeer veel bij Boxers voor maar kan ook bij andere rassen voorkomen) waar vaak vuil en voeding achter komt te zitten.
  • Een vreemd voorwerp in de mondholte zoals bijvoorbeeld een splinter.
  • Ontstekingen tussen de lipplooien. Dit zien we geregeld bij honden met hangende lippen zoals Mastino’s, Boxers etc. Vaak moet dit behandeld worden met een chirurgische correctie.

Oorproblemen

Dit komt zeer geregeld voor bij honden (zie: oorontsteking bij de hond). Met name zeer pussige oorontstekingen kunnen ervoor zorgen dat een hond gaat stinken. Kijk dus goed na of de oren vies zijn en stinken.

Een andere infectie of ontsteking aan de kop

Dit komt niet zo vaak voor (wel bij de kat). Iedere infectie of ontsteking stinkt. De plek is meestal vuil en pijnlijk.

Een huidprobleem

Dit is een veel voorkomende oorzaak van een stinkende hond. Op onze pagina huidproblemen en jeuk bij de hond vindt u hierover uitgebreide informatie. Honden met een huidprobleem hebben vaak en vettige, schilferige en rode huid.
demodex
Huidproblemen bij de hond.

Problemen aan de anaalklieren

Dit is een zeer veel voorkomende oorzaak van een stinkende hond. De anaalklieren zijn klieren bij de anus die een sterk ruikende stinkende vloeistof produceren. De stof heeft een functie in het afbakenen van het territorium van een hond en kan bij stress vrijkomen en een erge stank veroorzaken. Ook kunnen anaalklieren bij de hond geregeld verstopt en ontstoken raken. Kijk elders op onze website voor uitgebreide informatie over anaalklierproblemen bij de hond.

Andere oorzaken voor een stinkende hond

Hierboven staan de meest voorkomende oorzaken van een hond die stinkt. Andere, minder vaak voorkomende oorzaken zijn:
  • Maag-darm problemen (zie ook diarree bij de hond en braken bij de hond). Bij maagproblemen kan een hond soms uit de bek stinken. Ook bij diarree klachten kan een hond gaan stinken, soms door winderigheid of omdat er ontlasting in de haren blijft zitten.
  • Een infectie of ontsteking op andere plekken. Denk bijvoorbeeld aan een ontsteking aan de poot/tenen.
Heeft u nog vragen over dit onderwerp of wilt u een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn