Facebook
X

Braken of overgeven bij de kat

Braken is een probleem dat zeer vaak voorkomt bij de kat. Vaak is braken bij de kat onschuldig. Iedere kat braakt wel eens een haarbal uit, wat volkomen normaal is.

Accuut braken

Bij acuut braken is het braken nog niet lang aanwezig. De symptomen zijn vaak acuut opgetreden en soms is er ook diarree aanwezig. De kat is vaak ook ziek, eet niet meer en trekt zich terug.
De vraag is wanneer braken niet meer normaal is en een medisch probleem bij de kat wordt. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen acuut braken en chronisch braken.

Chronisch braken

Bij chronisch braken zijn er al langere tijd braakklachten aanwezig bij de kat en geeft de kat geregeld over. De kat is lang niet altijd “ziek” en kan dus nog gewoon eten en vrolijk zijn. Soms zijn er ook meer klinische symptomen zoals gewichtsverlies en verminderde eetlust. Als een kat wekelijks braakt kan je stellen dat dit niet meer normaal te noemen is. Ook spreken we van chronisch braken als er periodes zijn waarin een kat veel braakt, afgewisseld met periodes waarin de kat niet of nauwelijks braakt.
Wanneer is braken nu een spoedgeval? Het belangrijkste is de algemene toestand van de kat. Is de kat sloom, eet deze niet meer en trekt de kat zich terug dan is het verstandig zo snel mogelijk contact met ons op te nemen.

Acuut braken bij de kat

Acuut braken betekent dat het braken nog maar kortgeleden begonnen is. Wanneer spreek je over kortgeleden? Op zich is dit arbitrair, maar normaliter moet het braken na ca. een week wel over zijn.

Welke oorzaken zijn er allemaal mogelijk voor acuut overgeven bij de kat?

Veruit de meest voorkomende oorzaken zijn een virale infectie of iets verkeerds eten.
  • Een virale infectie
    De meest voorkomende virussen die acuut braken geven zijn het rotavirus en het coronavirus. Echter, er zijn ook andere virussen mogelijk. Een ernstige virale ziekte betreft Kattenziekte bij de kat. Meestal echter betreft het een onschuldiger virus welke vanzelf geneest.
  • Iets verkeerds eten
    Soms eet een kat iets wat het niet had moeten eten. Het kan dus iets zijn dat op straat gegeten is, iets dat niet meer goed was (te lang in de koelkast stond) of iets wat uw kat normaliter niet eet, zoals bij een feestje (iets van de barbecue of een stuk wordt/kaas etc.).

Andere mogelijke oorzaken van acuut braken zijn:

  • Een vreemd voorwerp (corpus alienum). Dit is een voorwerp wat niet verteerbaar is en het maag-darmstelsel niet kan passeren.
  • In invaginatie. Hierbij stulpt een stuk darm in een ander stuk darm waardoor deze geheel of gedeeltelijk afgesloten wordt.
  • Een parasitaire infectie zoals bijvoorbeeld wormen (zie wormen bij de kat) of Giardia (zie Giardia kat)
Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van acuut braken. Natuurlijk zijn er nog vele andere oorzaken mogelijk. Deze zijn echter zeldzaam en zullen niet allemaal in detail besproken worden.
Invaginatie

De behandeling van acuut braken bij de kat

  • De onderliggende oorzaak behandelen indien mogelijk.
  • Kleinere porties eten geven, lichtverteerbare voeding geven (PURINA® PRO PLAN® FELINE EN Gastrointestinal).
  • Kleinere porties drinken, lauwwarm water geven.
  • Medicatie tegen braken toedienen.
  • Maagzuurremmers.
  • Bij uitdroging: Intraveneus vloeistof geven.

Chronisch braken bij de kat

Chronisch braken is braken dat al langer dan 7-10 dagen duurt. De oorzaken hiervan kunnen zijn:
Daarnaast zijn er nog vele andere oorzaken mogelijk. Hierboven staan de meest voorkomende.
Het is belangrijk om bij chronisch braken een dierenarts op te zoeken en de oorzaak te achterhalen. Belangrijk is de toestand van het dier. Is hij of zij verder nog levendig en actief en verliest uw dier geen gewicht dan heeft dit minder haast dan een dier dat afvalt en klinisch niet goed is (sloom, niet eten e.d.).

Behandeling van chronisch braken bij de kat

Deze hangt volledig af van de onderliggende oorzaak. Op de verwijspagina’s kunt u meer informatie vinden over deze onderliggende ziektes.
Mocht u na het lezen nog vragen hebben neem dan gerust ten allen tijde contact met ons op. Wij helpen u graag!
braken-kat

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn