Facebook
X

Gevaren en aandachtspunten tijdens de feestdagen

Het is december en de feestdagen staan voor de deur. Omdat het een feestmaand is worden huizen vaak prachtig versierd en de lekkerste maaltijden worden klaar gemaakt. Er liggen veel gevaren en vergiftigingen voor uw dier op de loer dus wees hier alert op! Hieronder vindt u een lijst met de meest voorkomende planten, etenswaren en decoratie tijdens de maand december.

Planten

 • Kerstster
  De kerstster is misschien wel de bekendste kamerplant rondom de kerstdagen. De melk van de kerstster is hetgeen zo giftig is. Wanner uw hond of kat dit binnen krijgt gaan ze overmatig speekselen door irritatie van het mondslijmvlies, acuut braken, krijgen ze diarree en kunnen in het ergste geval toevallen krijgen. Neem daarom altijd contact met ons op.
 • Maretak
  Ook wel bekend als de Mistletoe, is zeer giftig voor uw hond of kat. Als uw hond of kat de witte besjes in neemt dan gaan ze speekselen, krijgen ze diarree, gaan ze braken en krijgen zenuwstoornissen. Als er een grote hoeveelheid wordt ingenomen kan het zelfs dodelijk zijn.
 • Hulst
  De rode besjes van de Hulst geven dezelfde problemen als de besjes van de maretak. Ook hierbij zal u zien dat er overmatig wordt gespeekseld, ze gaan braken, krijgen diarree en zenuwstoornissen.
 • Taxus
  Van de Taxus zijn de naalden en zaden zeer giftig. Bij een kleine inname kan het al dodelijk zijn. De eerste symptomen die u zult waarnemen zijn speekselen, braken en trillen. Ook kunnen ze er hartritmestoornissen van krijgen.
 • Kerstroos
  De Kerstroos geeft irritatie aan huid en slijmvliezen en bij inname irriteert het de slokdarm van uw hond of kat. Dit kan klachten geven als braken en veel speekselen.
 • Dennenaalden
  De naalden van de kerstboom zijn giftig voor uw hond of kat. Bij inname kunnen de naalden de slokdarm en darmwand beschadigen en zelfs perforeren. Ook naalden die in de waterbak terecht komen kunnen het drinkwater vergiftigen. Ververs het drinkwater en let altijd op dat uw huisdier niet water drinkt uit de bak waar de kerstboom in staat. De ziekteverschijnselen die ontstaan zijn braken, diarree, slijmvliesontsteking in de bek en keel en sloomheid. Wees ook altijd alert met kerststukjes waar naalden vanaf kunnen vallen.
 • Amaryllis
  De Amaryllis geeft bij honden en katten maag-darm problemen. Hierbij moet u denken aan braken en diarree. Ze krijgen last van krampen en kunnen zich heel beroerd voelen. De bol en de plant geven beiden deze klachten.

Etenswaren

 • Chocolade
  Zoals bijna iedereen weet is chocolade zeer giftig voor hond en kat. Lees hier meer over chocolade vergiftiging.
 • Kerststol
  In de beroemde kerststol zitten rozijnen verwerkt. Rozijnen zijn zeer giftig voor honden en katten en kunnen acuut nierfalen veroorzaken. Er is weinig bekend over de vergiftiging dus wees zeer alert!
 • Etensresten (botten)
  Vaak worden etensresten aan onze huisdieren gegeven. Het is bedoeld als een aardig gebaar maar dit kan behoorlijke problemen geven. Er wordt vaak gevogelte gegeten tijdens de feestdagen en de botjes die overblijven worden dan aan de hond gegeven. Deze botjes kunnen verstoppingen geven. De botjes moeten dan operatief verwijderd worden! Bij het kauwen op de botjes kunnen er scherpe punten ontstaan waarbij je het risico loopt dat het maag-darmstelsel wordt geperforeerd.
 • Rollade-netje
  Het rolladenetje heeft een heerlijke geur en smaak. Uw huisdier zal hier ook zeker in geïnteresseerd zijn. Gooi het netje gelijk weg want als ze deze op eten kan het zijn dat het netje vast kom te zitten in de darm en deze operatief verwijderd moet worden.
 • Rollade-netje
  Het rolladenetje heeft een heerlijke geur en smaak. Uw huisdier zal hier ook zeker in geïnteresseerd zijn. Gooi het netje gelijk weg want als ze deze op eten kan het zijn dat het netje vast kom te zitten in de darm en deze operatief verwijderd moet worden.

Decoratie

 • Kerstballen
  Voor de meeste dieren (voornamelijk katten) zijn die mooie glimmende kerstballen ontzettend verleidelijk om mee te gaan spelen. Ook een zwiepende staart van een hond kan ballen uit de boom slaan of ze zien ze aan voor een ”gewone” bal en bijten de bal dan stuk. Zo kan de bek stuk gaan en als ze het binnen krijgen ook het maag-darmstelsel. Het is verstandig om kerstballen van plastic in de boom te hangen. Glazen ballen kunnen stuk vallen en uw dier kan zich hieraan verwonden.
 • Engelenhaar
  Engelenhaar zorgt bij katten voor vervelende problemen. Ze kunnen er allergisch op reageren en krijgen dan verschijnselen zoals verdikkingen op het lichaam en rondom de kop. Rondom de kop zijn de verdikkingen uiterst gevaarlijk want als het mondslijmvlies in contact is gekomen met het engelenhaar kan het zwelling in de keel geven en kan uw dier stikken door een gebrek aan zuurstof.
 • Lametta
  Dit zijn de mooie glimmende slierten die veel worden gebruikt in de kerstboom of in kerststukjes. Dit nodigt voor sommige dieren uit om ermee te gaan spelen. Het kan snijden in het tandvlees bij wild spelen en als ze het binnen krijgen kan het ook verstoppingen veroorzaken.

Vorst bestrijdingsmiddelen

 • Antivries
  Antivries heeft een lekkere zoete geur en smaak, maar kijk uit antivries is zeer giftig voor uw hond en kat. Ethyleenglycol is het middel dat de antivries zo giftig maakt. Enkele druppels kunnen al heftige reacties geven. Wanneer ze het binnen krijgen kunnen de lever en nieren ernstig beschadigd worden. De symptomen die u zal waarnemen zijn veel drinken, veel plassen, braken, sloom worden en een wankelende manier van lopen.
 • Strooizout
  Wanneer er vorst is wordt er strooizout gebruikt. Prettig voor ons maar er zijn hondenpootjes die er niet tegen kunnen. Strooizout kan een vervelende ontsteking aan de voetzooltjes geven. Was de pootjes na een wandeling goed af en u kunt eventueel voor en na een wandeling vaseline op de voetzolen smeren ter bescherming en verzachting.
Heeft uw dier met een van deze problemen te maken neem dan ten alle tijden contact met ons op!
gevaren-aandachtspunten

Deel dit bericht met iemand!

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Lees ook:

Caressa fotowedstrijd feestagen

Fotowedstrijd feestdagen

Vier de feestdagen met ons mee! Maak met jouw huisdier een leuke foto in de sfeer van de aankomende feestdagen en lever deze tot 15 december 2023 bij ons in om kans te maken op één van onze kerstcadeautjes onder de boom!

Lees verder

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn