Facebook

Nieuwe chipregistratie regels voor honden vanaf 1 november

1 november 2021

Is jouw hond al gechipt en geregistreerd? In Nederland is het chippen en registeren al verplicht, maar vanaf 1 november gelden er aanvullende regels zoals o.a. het Europese dierenpaspoort. Het doel hiervan is namelijk om illegale hondenhandel meer tegen te gaan, welke helaas vaak ten koste van de gezondheid van de honden gaat. 
De vraag naar honden in Nederland is heel groot, maar helaas is een groot deel van de hondenhandel illegaal. Pups worden vaak te jong gescheiden van hun moeder en door slechte leefomstandigheden worden ze vaak ziek en slecht gesocialiseerd. De kans op besmettelijke ziektes zoals hondsdolheid neemt hierdoor ook toe, welke zelfs een gevaar kan worden voor de volksgezondheid.
Daarnaast is er ook veel handel vanuit het buitenland en worden Nederlandse kopers misleid. Ze denken dan een pup te kopen met Nederlandse chip en paspoort welke eigenlijk uit het buitenland komt.

Wat zijn de aanvullende regels bij chipregistratie voor honden?

De huidige registratieplicht geldt voor elke hond die na 1 april 2013 is geboren of uit het buitenland komt. Zeven weken na de geboorte wordt iedere hond gechipt en geregistreerd bij een speciale website (portaal) welke doorgegeven wordt aan de overheid. 

Nu komt daar het ‘Europese dierenpaspoort’ bij. Als een hond gekocht wordt hoort, moet een fokker het dierenpaspoort overdragen. Na de koop wordt de hond overgezet op naam van de eigenaar in een online portaal. Bij wisselen van eigenaar, overlijden of vermissing verwerkt de eigenaar dit ook in hetzelfde portaal.

Dé drie checks bij het kopen van een hond:

  • Chip ✔️
  • Registratie ✔️
  • Paspoort ✔️

Mist een van de drie onderdelen die verplicht zijn, dan klopt er iets niet!

Wat als ik zelf een nestje krijg? Of een hond uit het buitenland haal? 

In dit geval gelden er nieuwe extra regels. Je moet je dan verplicht registreren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, ook als je geen dierenhouder van beroep bent. Na registratie ontvang je dan een Uniek Bedrijfsnummer (UBN), welke nodig is voor het chippen, registreren een aanvragen van de paspoorten van de pups. 

Je bent dus als eigenaar van het nestje of importeur verantwoordelijk voor de opvolging van deze nieuwe regels!

Waarom is het zo belangrijk?

De nieuwe ​​Identificatie & Registratie (I&R) Hond zijn een verandering voor ons allemaal, zeker ook voor de mensen die zelf een nestje hebben of uit het buitenland een hond kopen. Maar op deze manier ontstaat er hopelijk meer zicht en controle op de illegale fok en import. Er kan beter worden nagegaan waar een hond vandaan komt zodat illegale hondenhandel sneller wordt ontdekt. Zo werken we samen aan het welzijn van honden. Help je mee?

Meer informatie

Bekijk ook onderstaande uitlegvideo van Virbac:

Deel dit bericht met iemand!

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Lees ook:

Konijn

Maand van het konijn

In de maand mei staat bij ons het konijn centraal en daarom geven wij alle lieve konijntjes extra aandacht met speciale kortingen op bijvoorbeeld vaccinaties

Lees verder

Actie: Fitte Senior

Weet u welke ouderdomskwalen uw huisdier heeft? Doe de gezondheidscheck voor oudere huisdieren en ontdek ziektes en aandoeningen in een eerder stadium.

Lees verder

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn