Home > Voorbereiden op vuurwerkangst bij honden en katten
Voorbereiden op vuurwerkangst bij honden en katten
Handige tips
Wij willen u eraan helpen herinneren dat het goed is om uw hond of kat nu al voor te bereiden, om Oudejaarsdag/avond zo ontspannen mogelijk door te komen.
USB met harde geluiden
Om uw hond of kat op een veilige manier kennis te laten maken met harde geluiden zijn er speciale USB’s met harde en vuurwerk geluiden. Zo kunt u uw dier geleidelijk laten wennen aan de geluiden die bij de jaarwisseling horen. Deze zijn bij sommige van onze locaties te koop. Vraag uw kliniek voor meer informatie.
Anti-stress
Er zijn verschillende (natuurlijke) middelen verkrijgbaar die uw huisdier wat rust kunnen geven. Daarnaast zijn er speciale halsbanden (hond), tabletten(hond/kat) en een verdamper (hond/kat) verkrijgbaar bij ons. Wilt u hier meer informatie over? Neem dan gerust contact met ons op!
Voor Oudejaarsavond
- Laat uw hond niet alleen thuis als hij/zij angstig is.
- Laat uw hond overdag extra lang uit op een plek waar geen vuurwerk wordt afgestoken.
- Start volgend jaar op tijd met trainen als u nu merkt dat uw dier angstig is. U kunt hiervoor ook
een gedragstherapeut inschakelen die u hiermee kan helpen. - Laat uw hond aangelijnd uit.
- Demp zo veel mogelijk het geluid van vuurwerk door ramen, roosters en gordijnen te sluiten.
- U kunt evt. de tv of radio wat harder zetten.
- Houd uw kat binnen.
- Het is goed om uw huisdier gerust te stellen en steun te bieden. Angst kan NIET beloond worden.
- Straf uw huisdier niet. Geef uw hond iets lekkers waar hij lang mee kan doen zodat dit een afleiding is.
Voedingssupplementen kunnen huisdieren enorm helpen in het reduceren van stress voor de jaarwisseling. Lees hieronder meer »
Wat is de oorzaak van vuurwerkangst bij huisdieren?
Vuurwerkangst kan bij elke hond en kat voorkomen, maar komt meer voor bij honden. Als een hond vuurwerkangst heeft, dan zullen zijn/haar nakomelingen dit zeer waarschijnlijk ook krijgen.
Elke hond die tekenen van angst vertoont op basis van geluiden, moet nauwlettend en regelmatig gecontroleerd worden. In lijnen waar geluidsgevoeligheid voorkomt, is de angst volledig zichtbaar op vierjarige leeftijd, maar de volledige ontwikkeling gebeurd vermoedelijk al veel vroeger.
Geluidssensitiviteit komt vaak samen met andere angststoornissen voor, zoals verlatingsangst en gegeneraliseerde angststoornis (GAS). Vooral de associatie met verlatingsangst kan heel erg sterk zijn. Elke hond waarbij een geluidsgevoeligheid of -sensitiviteit is geconstateerd, moet daarom ook onderzocht worden op andere angststoornissen.
Hoe kan je vuurwerkangst bij huisdieren herkennen?
Om vuurwerkangst te herkennen is het belangrijk om naar de primaire klacht van uw huisdier te kijken. De doorslaggevende factor is dat een vuurwerkprikkel (bijv. geluid en/of flits van afgestoken vuurwerk) tot de fobische reactie of het ongewenste gedrag leidt.
Daarnaast kan een lichamelijk onderzoek ook van belang zijn om andere oorzaken voor het angstige gedrag uit te sluiten. Verder zal een dierenarts controleren op potentiële angststoornissen, omdat het in het beginstadium van de angstontwikkeling moeilijk is om de angstopwekkende stimulus te identificeren.
- Oren naar beneden of naar achteren
- Staart omlaag of tussen de benen of strak langs de onderkant van de buik
- Lage houding
- Omrollen op de rug
- Likken
- Vermijden van oogcontact
- Terugtrekken van de mondhoeken
- Verhoogde waakzaamheid, alsmaar aan het scannen
- Verhoogde motorische activiteit in de vorm van rusteloosheid, ijsberen, ronddraaien
- Blaffen en janken
- Overspronggedrag
- Veranderingen in aandacht vragend gedrag kan toe- of afnemen
- Verstoppen, pogingen om te ontsnappen
- Verminderde eetlust
- Intrekken van de nek, hoofd, staart en alle poten.
- Gekromde rug
- Oren plat gevouwen over de zijkanten van de kop, zich zo klein mogelijk maken
- Ronde en verwijde pupillen
- Zich verstoppen (zelfs als de enige verstopplek het in elkaar kruipen is)
- Vocaliseren zoals miauwen
- Verhoogde ademhaling
- Zeer gestresste katten kunnen hijgen of met gerolde tong, met open mond ademen
- Beven
- Abnormaal verwijde pupillen
- Kwijlen
- Versnelde ademhaling
- Verhoogde hartslag
- Plassen
- Poepen
- Braken
- Hijgen
- Verstijven/immobiliteit
- Diarree
Hoe behandel je vuurwerkangst bij huisdieren?
In eerste instantie is het bij de behandeling van gedragsstoornissen van belang om het blootstellen van het dier aan de prikkels die het ongewenste gedrag veroorzaken, te voorkomen. Als het mogelijk is, houd of breng de hond dan weg tijdens (voorspelbaar) vuurwerk. Als de prikkels niet vermeden kunnen worden, dan is het van belang om de intensiteit van de prikkels te verlagen. Maak bijvoorbeeld gebruik van oordopjes of een geluiddempende koptelefoon.
Het dier kan in een geluiddempende ruimte gehouden worden (als hij er van tevoren aan gewend is). Ook bestaan er geluiddempende tegels om herrie te verminderen. Het gebruik van achtergrondgeluid (TV/radio) is soms ook een goedkope oplossing. Zorg wel dat het niet zo hard staat dat het dier daardoor geprikkeld wordt. Men kan ook gebruik maken van “white noise” (ruis). Doggles is een speciale zonnebril voor honden en kan honden helpen die bang zijn voor de flitsen van het vuurwerk. Het is van belang dat de eigenaar het dier eerst laat wennen aan de attributen en dat straf hierbij absoluut wordt vermeden.
De lange termijn behandeling van vuurwerkangst bestaat uit cognitieve gedragstherapie, soms in combinatie met langdurig gebruik van medicatie.
Voedingssupplementen
Voedingssupplementen kunnen bijdragen in het verminderen van stress van huisdieren. Gezien de langere inwerktijd van voedingssupplementen voor angst en stress willen is het wel belangrijk hier tijdig mee te beginnen. De voedingssupplementen kunnen opgehaald worden zonder recept. Voor eventuele medicatie voor vuurwerkangst adviseren wij om tijdig een afspraak te maken bij de dierenarts voor een passend advies voor jouw hond of kat.
Telizen
Telizen is een rustgevend voedingssupplement voor honden en katten. Het vermindert gedrag geassocieerd met angst, helpt het dier kalmeren en bevordert de ontspanning zonder bijwerkingen, zoals slaperigheid of andere ongemakken.
Telizen dient twéé keer per dag gegeven te worden en het heeft het beste effect als het minimaal 2 maanden voor de stressvolle situatie gegeven wordt.
Let op! Niet geschikt voor dieren met een voedselallergie/die een eliminatiedieet krijgen.
Zylkene
Zylkene is een 100 % natuurlijk voedingssupplement dat huisdieren helpt om te gaan met stressvolle situaties. Zylkene bevat een melkeiwit wat voor een ontspannen gevoel zorgt, zonder dieren te versuffen. Denk maar aan die ontspannen pups of kittens die net gedronken hebben bij hun moeder!
Zylkene dient één keer per dag gegeven te worden en heeft op de lange termijn het beste effect als het minimaal 1-2 maanden voor de stressvolle situatie gegeven wordt.
ADAPTIL (voor honden)
Geeft moederferomonen vrij voor het creëren van een veilige thuisomgeving. Er zijn verdampers voor in het stopcontact en een halsband beschikbaar.
Het gebruik wordt minstens één maand aanbevolen.
FELIWAY Optimum (voor katten)
FELIWAY Optimum is een verdamper voor in het stopcontact en bevat het beste van kattenferomonen om alle tekenen van stress aan te pakken en katten beter dan ooit te kalmeren! Het helpt katten zich veilig en vertrouwd te voelen in huis, biedt geruststelling en zorgt voor harmonie tussen meerdere katten in huis. Het is ook ideaal in te zetten tijdens de stressvolle feestdagen en bij vuurwerkangst.
FELIWAY Optimum werkt het beste als het dag én nacht in het stopcontact zit en werkt gedurende één maand.
Heeft u vragen over onze ondersteunende middelen of vuurwerkmedicatie? Of heeft uw huisdier vuurwerkangst en wilt u hier advies over? Neem dan gerust contact met ons op!
Deel dit bericht met iemand!
Lees ook:
Gratis eerste consult voor nieuwe klanten van Caressa Dierenziekenhuis Rotterdam
Nieuwe klant? Je ontvangt bij Caressa Dierenziekenhuis Rotterdam een gratis eerste consult. Plan eenvoudig een afspraak online.
De Seniorcheck: van levensbelang voor jouw huisdier
Ouder worden verdient extra zorg. Doe de Seniorcheck en ontdek ziektes en aandoeningen op tijd!
Actie: Maand van de gebitsverzorging
In februari geldt is het Maand van de gebitsverzorging waarin je een gratis gebitscontrole bij de assistente kan boeken! Help je mee het gebit van je huisdier te verbeteren?
Fotowedstrijd feestdagen
Vier de feestdagen met ons mee! Maak met jouw huisdier een leuke foto in de sfeer van de aankomende feestdagen en lever deze tot 15 december 2023 bij ons in om kans te maken op één van onze kerstcadeautjes onder de boom!
Voorbereiden op vuurwerkangst bij honden en katten
Elk jaar worden honden en katten tijdens Oud & Nieuw geconfronteerd met enorme knallen en andere enge geluiden van het vuurwerk. Vuurwerkangst is een veelvoorkomend probleem.
Wijziging in bereikbaarheid voor autoverkeer
Vanaf 1 november zal toegang via de Laan van Vlaanderen tijdens de spitsuren afgesloten zijn voor autoverkeer.