Facebook
X

Afvaldieet voor de hond met overgewicht

Overgewicht is een probleem dat zeer vaak voorkomt bij de hond. Het is ook erg lastig. Een hond die je met die smekende ogen aankijkt of hij toch ook wat lekkers mag. Toch is overgewicht voor de hond erg ongezond.

Klachten bij overgewicht

Honden met overgewicht hebben veel sneller last van klachten zoals:
 • Gewrichtsproblemen.
  Omdat de druk op de gewrichten met iedere kilo extra gewicht fors toeneemt ontstaat er sneller artrose. Ook kan al aanwezige artrose sneller verslechteren.
 • Ademhalingsproblemen.
  Een hond die te zwaar is heeft vaker last van ademhalingsproblemen en bronchitis klachten.
 • Sneller last van warmte.
  Een hond kan zijn warmte veel slechter kwijt dan een mens. Dit komt omdat een hond niet kan zweten, maar moet hijgen om zijn warmte kwijt te kunnen. Een hond met overgewicht draagt als het ware ook nog eens een dikke jas en kan zijn warmte nog lastiger kwijt. Zeker in de zomermaanden zien we zeer vaak honden bij ons binnen komen met oververhitting.
 • Slechtere uithoudingsvermogen.
  Hierdoor beweegt de hond nog minder waardoor het overgewicht nog sneller toeneemt.

Motivatie bij afvallen

Om een hond met overgewicht weer het ideale gewicht te geven is het erg belangrijk dat het baasje en alle andere mensen in het huishouden gemotiveerd zijn om de hond te laten afvallen. De tussendoortjes zal iedereen in de toekomst achterwege moeten laten en we moeten allemaal gaan kijken of we de hond meer kunnen laten bewegen. Besef echter dat het meest bereikt kan worden door het aantal calorieën te gaan beperken. Een goed afvaldieet kan hierbij helpen. Een goed afvaldieet voor de hond heeft de volgende kenmerken:
 • Het heeft een laag energiegehalte. Hierdoor krijgt de hond minder calorieën binnen met dezelfde hoeveelheid voeding.
 • Een afvaldieet voor de hond bevat een verhoogd vezelgehalte. Hierdoor raakt de hond sneller verzadigd. Vezels bevatten daarnaast geen calorieën.
 • Verhoogd eiwitgehalte. Eiwitten werken sneller verzadigend en bevatten minder calorieën dan koolhydraten of vetten.
 • Voldoende essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren. Hierdoor is een goed afvaldieet een hoogwaardige en complete voeding voor de hond.
Daarnaast zijn er verschillende soorten hondenvoer afhankelijk van het ras, de leeftijd of de gezondheidstoestand.

Wist u dat wij bij al onze vestigingen gratis afvalconsulten aanbieden als uw hond op een afvaldieet van ons staat? Wij vinden een goede begeleiding tijdens het afvallen namelijk essentieel om succes te boeken.Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn