Facebook

Oogproblemen bij de hond

Het komt regelmatig voor dat uw hond last heeft van een of beide ogen. Een oog is opgebouwd uit verschillende delen en elk deel van het oog kan andere problemen geven.
Hond-met-ontstoken-oog-anatomie-oog-branded
Er kunnen verschillende problemen zijn met de ogen van uw hond:

Problemen met het bindvlies of het hoornvlies

Problemen met het bindvlies (slijmvlies) of het hoornvlies van het oog komen regelmatig voor. Meestal is er sprake van ontsteking en wordt er gesproken over een ‘ontstoken oog’. Soms is alleen het bindvlies ontstoken en heeft het hoornvlies geen problemen. Wanneer echter het hoornvlies ontstoken is, dan is vaak ook het bindvlies ontstoken. Vaak herkent u de problemen doordat uw hond het oog dichtknijpt, het bindvlies gezwollen is of omdat er vieze uitvloeiing uit het oog komt. Het probleem kan zich in een oog voordoen, maar ook beide ogen kunnen ontstoken zijn.
  • Een ontstoken oog door een ontsteking van het bindvlies.
    Een ontsteking van het bindvlies van het oog wordt ook wel conjuctivitis genoemd. Op de pagina Ontsteking van het bindvlies kunt u meer informatie lezen over dit oog probleem.
  • Een ontstoken oog door een ontsteking van het hoornvlies.
    Een ontsteking van het hoornvlies van het oog wordt ook wel keratitis genoemd. Op de pagina Ontsteking van het hoornvlies kunt u meer informatie lezen over dit oog probleem.

Problemen met de oogleden bij de hond

De oogleden beschermen het oog. Een hond (maar ook de kat) hebben naast een onder- en bovenooglid ook een derde ooglid (membrana nictitans).
  • Een cherry-eye bij de hond
    Een cherry-eye is een zwelling van de traanklier waardoor deze traanklier zichtbaar wordt achter het derde ooglid. Op de pagina Een cherry-eye bij de hond kunt u meer lezen over dit oog probleem van uw hond.
  • Entropion bij de hond
    Entropion is het naar binnen krullen van het ooglid. Door het naar binnen krullen van het ooglid raken de haren van het ooglid het hoornvlies. Het hoornvlies en het bindvlies raken chronisch geïrriteerd en kunnen gaan ontsteken. Chronische ontsteking van het hoornvlies kan leiden tot een beschadiging van het hoornvlies, littekenvorming, pigmentatie van het hoornvlies en uiteindelijk zelfs tot verlies van het oog. Bij sommige honden rassen zie je entropion regelmatig, zoals bij de Chow Chow en Shar Pei. Entropion kan echter bij elk ras voorkomen. Entropion moet chirurgisch worden hersteld om chronische irritatie van het hoornvlies te voorkomen.
  • Ectropion bij de hond
    Ectropion is het naar buiten krullen van het ooglid en lijkt als aandoening erg op het hebben van een te grote oogspleet. Het is vaak moeilijk om onderscheid te maken tussen beide aandoeningen en daarom worden ze als een aandoening besproken. Wanneer het onder ooglid niet netjes tegen de oogbol aan ligt, dan ontstaat er een ‘zakje’ welke wordt gevormd door het afhangende ooglid. Door deze zak-vorming van het onder ooglid kan het traanvocht niet zijn normale functie van schoonmaken, beschermen en bevochtigen van de oogbol uitvoeren. Ook raakt het bindvlies van het oog (de conjuctiva), door deze zak-vorming, chronisch ontstoken doordat het bindvlies continue is blootgesteld aan lucht, stof en bacteriën. Meestal is ectropion aangeboren en rasgebonden. Sommige ras standaarden vereisen ook een afhangend ooglid, te denken aan de Clumber Spaniel, Basset hond of Bloedhond. Bij een lichte vorm van ectropion is therapie niet altijd nodig. Bij een meer ernstige vorm van ectropion is chirurgisch herstel van het ooglid aan te raden.

Problemen met de traanklieren bij de hond

  • Keratoconjuctivitis Sicca (KCS)
    Bij KCS is de beschermde traanfilm van het oog onvoldoende. Hierdoor raakt het oog uitgedroogd. Op de pagina Keratoconjuctivitis Sicca (KCS) kunt u alles lezen over deze aandoening bij de hond.

Problemen met de oogbol bij de hond

  • Glaucoom
    Glaucoom is de aanwezigheid van een te hoge druk in de oogbol (intra-oculaire druk). De te hoge druk in de oogbol geeft schade in het oog en kan leiden tot blindheid. Bij een verhoogde druk van meer dan 40 mmHg kan binnen 48 uur onomkeerbare schade aan het oog optreden. Een verdenking op glaucoom is daarom dus ook een spoedgeval! Op de pagina Glaucoom bij de hond kunt u meer lezen over dit onderwerp.

Heeft uw hond last van een of beide ogen of heeft u vragen na het lezen van deze informatie, neem dan gerust contact op met de praktijk. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn