Facebook

Diarree bij de hond

Bij de hond zien we zeer vaak maag darm klachten zoals braken en diarree. Het is belangrijk onder scheid te maken tussen:
  • Acute diarree. Deze duurt korter dan 7-10 dagen.
  • Chronische diarree. Deze duurt langer dan 7-10 dagen of keert geregeld terug.
Daarnaast kunnen we verschil maken tussen dunne darm diarree bij de hond en dikke darm diarree bij de hond.

Dunne darm diarree bij de hond
Hierbij heeft de hond meestal waterdunne diarree. Soms treedt er ook braken op. Er is meestal geen verhoogde aandrang, de hond doet zijn behoefte vaak 1-3 maal per dag. Er is geen vers bloed in de diarree te zien.

Dikke darm diarree bij de hond
Deze uit zich als volgt

  • Verhoogde aandrang. Vaak frequent kleine beetjes ontlasting.
  • Slijmerige, brijige ontlasting met soms slijm en wat vers bloed.
  • Incontinentie. De hond doet zijn behoefte vaak binnenshuis omdat hij/zij het niet kan ophouden.
Diarree-bij-de-hond
Diarree bij de hond
Het onderscheid tussen dunne darm diarree en dikke darm diarree bij de hond is bij acute diarree niet heel belangrijk. Voor chronische diarree is dit onderscheid belangrijker om te weten waar we moeten onderzoeken (bijvoorbeeld doen we een scopie van de dunne darm, de dikke darm of beiden). Vaak zien we mengbeelden, wat inhoudt dat de hond zowel een onstoken dunne als dikke darm heeft.

Acute diarree bij de hond en oorzaken

Acute diarree komt zeer vaak voor bij de hond. We spreken van acute diarree als deze korter duurt dan 1 week of deze niet structureel terugkerend is.
  • Iets verkeerds eten. Dit kan iets zijn dat bedorven was (bijvoorbeeld van straat) of iets dat de hond niet gewend is te eten (tijdens een feestje).
  • Een infectie met een virus. Dit komt ook zeer vaak voor. De bekendste virussen die diarree geven zijn het Rotavirus, het Coronavirus en Parvovirus.
  • Parasitaire infecties. De belangrijkste parasieten zijn wormen (zie wormen bij de hond) en Giardia (zie Giardia bij de hond) .
  • Een invaginatie. Dit zien we met name bij pups en kittens. Bij een invaginatie stulpt een stuk darm in een ander stuk darm. Meestal zien we dat de dunne darm instulpt in de dikke darm. Een invaginatie is te zien met een echo en moet geopereerd worden.
  • Een vreemd voorwerp. Dit betekent dat de hond iets opeet dat hij niet kan verteren. Voorbeelden zijn een stuk speelgoed, een kledingstuk etc. Dit moet via een operatie of endoscopie behandeld worden.

Hoe behandel je acute diarree?

Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen een meer onschuldige vorm en een ernstigere vorm van acute diarree. Als de hond nog vrolijk is en eet/drinkt kan je wat milde diarree remmers geven en voeding zoals een maag/darm dieet voor honden. Daarnaast moet de onderliggende oorzaak behandeld worden (zie boven). De diarree wordt ernstiger (en dus kan je beter naar een dierenarts gaan) als:
  • De hond sloom is en blijft liggen.
  • De hond ook braakt.
  • Bij koorts. De normale temperatuur van een hond is tussen de 38-39 graden.
Een onschuldige diarree gaat met een aantal dagen tot een week meestal vanzelf over.

Chronische diarree bij de hond

Chronische diarree komt veel voor bij de hond. We spreken van een chronische diarree als:
  • Een hond langer dan 7-10 dagen diarree heeft.
  • De diarree iedere keer weer terugkomt. Iedere hond heeft wel eens diarree. Het is lastig een grens aan te geven wanneer de diarree chronisch wordt. Indien een hond iedere maand diarree heeft is dit niet normaal. Echter, indien deze hond continu vuiligheid van straat eet zou het nog “normaal” kunnen zijn.
Een onschuldige diarree gaat met een aantal dagen tot een week meestal vanzelf over.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van chronische diarree?

Hoe behandelen we chronische diarree?

Het belangrijkst is natuurlijk de onderliggende oorzaak behandelen. Daarnaast worden de volgende medicaties vaak gegeven:
  • Vitamine B12. Deze is vaak verlaagd bij chronische diarree en moet met injecties hersteld worden.
  • Antibiotica. Soms krijgt een dier met chronische diarree een verstoring in de bacterie flora. Deze kan behandeld worden met antibiotica.
Heeft uw hond diarree en wilt u hem laten nakijken? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn