Facebook
X

Vaccinatie of inenting van de hond

Door middel van vaccineren kunnen we honden goed beschermen tegen een aantal ernstige, zelfs dodelijke ziektes. Bovendien kunnen we door onze huisdieren te vaccineren, bijdragen aan de volksgezondheid. Zo komt de, voor mensen en dieren, zeer dodelijke ziekte rabiës (hondsdolheid) in Nederland niet meer voor.

Welke vaccinaties zijn belangrijk voor mijn hond?

We kunnen honden tegen verschillende ziektes vaccineren. Welke vaccinatie belangrijk is voor uw hond is afhankelijk van de leefomgeving van uw hond. Elke hond wordt in Nederland standaard gevaccineerd tegen 5 ziektes:
Gaat uw hond naar een hondencursus, hondenshow of hondenpension dan is de kennelhoest vaccinatie vaak verplicht. Gaat uw hond naar het buitenland dan moet uw hond gevaccineerd worden tegen rabiës (hondsdolheid). Let op: deze inenting is wettelijk verplicht en dient ten minste 21 dagen voor vertrek te worden gegeven. Sommige honden die naar het buitenland gaan worden ook gevaccineerd tegen Leishmania. 
Caressa vaccinatieschema hond

Het vaccinatie schema van een pup tot en met volwassen hond.

* Optioneel. Advies vaccineren bij een verhoogde kans op infectie (pension, hondenschool, uitlaatservice, uitlaatveldjes)
** Optioneel. Verplicht bij reizen naar het buitenland: 3 jaar geldig. LET OP: Na 1e vaccinatie pas geldig na 21 dagen

Vroeger werden de inentingen voor alle ziektes bij de hond jaarlijks herhaald. Uit wetenschappelijk onderzoek is echter gebleken dat dit niet nodig is. Na eenmalige vaccinatie tegen canine parvovirus, canine distempervirus, canine adenovirus en ook na eenmalige vaccinatie tegen rabiës, is de bescherming tegen deze ziektes ten minste 3 jaar. Daarom wordt er gewerkt met de grote en kleine cocktail en is het dus elk jaar wisselend welke vaccinatie benodigd is. Tegenwoordig kan er ook met een bloedonderzoek worden bepaald of er nog voldoende bescherming is tegen bepaalde ziektes en of er een herhaling van de vaccinatie nodig is. Hierover kunt u meer lezen op de pagina De VacciCheck – Titerbepaling.

Het vaccineren of inenten van pups

Voor pups gelden andere regels dan voor volwassen honden. Een pup heeft van zijn moeder beschermende antilichamen gekregen (maternale antilichamen). Deze antilichamen werken een vaccinatie tegen: de maternale antilichamen werken als het ware de vaccinatie antilichamen tegen, waardoor er geen goede bescherming opgebouwd kan worden. Tot welke leeftijd deze maternale antilichamen aanwezig blijven in het bloed van de pup is onduidelijk, maar ligt gemiddeld tussen de 6 en 12 weken leeftijd. We noemen deze periode ook wel de ‘immunity-gap’: de periode waarin de pup het meest gevoelig is voor ziektes door een ‘gat’ in zijn of haar immuniteit. Om dit ‘gat’ zo veilig mogelijk te overbruggen dient een pup altijd 3 maal gevaccineerd te worden (6 weken, 9 weken, 12 weken en soms 16 weken leeftijd).

Een vaccinatie consult

Wij plannen standaard 15 minuten in voor een vaccinatie bij een hond. Hierdoor kunnen wij onze patiënten beter nakijken en hebben wij meer tijd voor onze klanten. Tijdens dit consult controleren wij standaard de volgende zaken:
  • Bek: Gebitscontrole en mondholte
  • Oren: Oorontsteking komen vaak voor.
  • Hart en longen met de stethoscoop.
  • Navoelen van de buikholte.
  • Controle lymfeklieren
Daarnaast kunnen we, zeker bij oudere dieren, tegelijkertijd een uitgebreidere bloed en urinecontrole doen, de zogenaamde gezondheidsscreening. Wilt u uw hond laten inenten of heeft u nog vragen over vaccinatie bij de hond neem dan gerust contact met ons op. U kunt ook de button links in beeld hiervoor gebruiken.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn