Facebook
X

Diarree bij de kat

Diarree komt geregeld voor bij de kat. We onderscheiden de volgende categorieën diarree bij de kat:
 • Acute diarree bij de kat.
 • Chronische diarree bij de kat.
We spreken van acute diarree als de diarree nog maar pas is begonnen (korter dan 7-10 dagen) of als de kat dit niet geregeld heeft (Katten hebben niet vaak diarree. Als een kat bijvoorbeeld iedere maand diarree klachten heeft noemen we dit ook chronisch).
Daarnaast maken we onderscheid afhankelijk welk deel van de darm de diarree veroorzaakt bij de kat. Zo kennen we:
 • Dunne darm diarree bij de kat. Deze uit zich in vaak grote hoeveelheden erg dunne ontlasting. De kat hoeft niet vaker naar de bak. Soms treedt er braken op.
 • Dikke darm diarree bij de kat. Deze uit zich in brijige halfvaste ontlasting. Vaak is er slijm en/of bloedbijmenging bij. Katten met dikke darm diarree moeten vaker naar de kattenbak en persen continu. Ook kan er slijmerig vocht bij de ontlasting zitten.

Soorten diarree

Om te weten hoe je diarree het beste kan behandelen is het erg belangrijk eerst te weten of we te maken hebben met acute diarree of chronische diarree. Acute diarree is diarree bij een kat die dit nog maar kort heeft (<7-10 dagen) en dit ook niet geregeld heeft. We spreken van chronische diarree als een kat vaak last heeft van diarree (bijvoorbeeld iedere maand) of als de diarree als langer speelt (>10 dagen).
Het onderscheid tussen dunne en dikke darm diarree bij de kat is alleen relevant als de diarree chronisch wordt. Door dit onderscheid te maken kunnen we de onderliggende oorzaak beter vinden en gerichter onderzoeken doen.

Heeft uw kat diarree of heeft u nog vragen na het lezen van deze informatie neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Acute diarree bij de kat

Acute diarree komt zeer soms voor bij de kat. We spreken van acute diarree als deze korter duurt dan 1 week of deze niet structureel terugkerend is.
Wat zijn de mogelijke oorzaken van acute diarree bij de kat?
 • Iets verkeerds eten. Dit kan iets zijn dat bedorven was (bijvoorbeeld van straat) of iets dat de kat niet gewend is te eten (tijdens een feestje.
 • Een infectie met een virus. Dit komt ook zeer vaak voor. De bekendste virussen die diarree geven zijn het Rotavirus, het Coronavirus en Kattenziekte.
 • Een invaginatie. Dit zien we met name bij pups en kittens. Bij een invaginatie stulpt een stuk darm in een ander stuk darm. Meestal zien we dat de dunne darm instulpt in de dikke darm. Een invaginatie is te zien met een echo en moet geopereerd worden.
 • Een vreemd voorwerp. Dit betekent dat de hond iets opeet dat hij niet kan verteren. Voorbeelden zijn een stuk speelgoed, een kledingstuk etc. Dit moet via een operatie of endoscopie behandeld worden.
Hoe behandel je acute diarree bij de kat?
Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen een meer onschuldige vorm en een ernstigere vorm van acute diarree. Als de kat nog vrolijk is en eet/drinkt kan je wat milde diarree remmers geven en licht verteerbare voeding zoals kip en rijst. Daarnaast moet de onderliggende oorzaak behandeld worden (zie boven). De diarree wordt ernstiger (en dus kan je beter naar een dierenarts gaan) als:
 • De kat sloom is en blijft liggen.
 • De kat ook braakt.
 • Bij koorts. De normale temperatuur van een kat is tussen de 38-39 graden.
Een onschuldige diarree gaat met een aantal dagen tot een week meestal vanzelf over.

Chronische diarree bij de kat

Chronische diarree komt veel voor bij de kat. We spreken van een chronische diarree als:
 • Een kat langer dan 7-10 dagen diarree heeft.
 • De diarree iedere keer weer terugkomt. Iedere kat heeft wel eens diarree. Het is lastig een grens aan te geven wanneer de diarree chronisch wordt. Indien een kat iedere maand diarree heeft is dit niet normaal.
Wat zijn de mogelijke oorzaken van chronische diarree? 
Hoe behandelen we chronische diarree bij de kat?
Het belangrijkst is natuurlijk de onderliggende oorzaak behandelen. Daarnaast worden de volgende medicaties vaak gegeven:
 • Vitamine B12. Deze is vaak verlaagd bij chronische diarree en moet met injecties hersteld worden.
 • Antibiotica. Soms krijgt een dier met chronische diarree een verstoring in de bacterie flora. Deze kan behandeld worden met antibiotica.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn