Facebook

Mijn kat hoest of is benauwd

Ademhalingsproblemen zoals hoesten, hijgen, benauwdheid of snel ademen komen zeer geregeld voor bij de kat. Op deze pagina gaan we dieper in op de meest voorkomende oorzaken van ademhalingsproblemen van de diepere luchtwegen. Niest of snottert uw kat? Kijk dan op onze pagina “mijn kat niest of is verkouden“.

Hoesten bij de kat

Hoesten is een veel voorkomend probleem bij de kat. We onderscheiden twee veel voorkomende groepen, acuut hoesten en chronisch hoesten.

Acuut hoesten bij de kat

Een kat die acuut hoest doet dit nog maar sinds kort. De klachten bestaan meestal nog maar enkele dagen tot hooguit één, twee weken. Andere klachten die we naast hoesten kunnen zien zijn kokhalzen, niezen en snotteren. De meest voorkomende oorzaken van acute hoestklachten bij de kat zijn:
  • Een infectie.
    Met name virussen zijn de oorzaak. De bacterie Bordetella kan ook voorste luchtweg klachten met hoesten geven bij de kat. Zie voor meer informatie ook niesziekte bij de kat.
  • Een grasspriet die vastzit in de keel. Dit zien we zeer geregeld bij de kat. Katten die gras eten krijgen nog wel eens dat er een grasspriet vast komt te zitten boven het zacht gehemelte. De belangrijkste klachten zijn kokhalzen en hoesten.
Kattegras-kat
Een vastzittende grasspriet kan tot hoesten en benauwdheid leiden bij de kat.

Chronisch hoesten bij de kat

Chronisch hoesten is hoesten wat gedurende een langere periode voorkomt. Deze hoestklachten kunnen gaan van mild tot erg. Bij milde hoestklachten kan het zijn dat de kat maar één of een paar keer per dag hoest. Bij erge klachten kan het zijn dat de kat erg vaak hoest en soms ook moeite krijgt met ademen.
Veruit de meest voorkomende oorzaak van chronische hoesten bij de kat is astmatische bronchitis. Daarom verwijzen wij voor uitgebreidere informatie over chronisch hoesten naar deze pagina.

Hijgen of snel ademen bij de kat

Katten hijgen maar zelden. Daar waar we honden zeer snel zien hijgen zien we dit echter maar zelden bij katten. Waarom hijgen dieren eigenlijk? Zowel honden als katten kunnen dit doen om warmte kwijt te raken. Ieder warmbloedig dier moet zijn of haar temperatuur op een bepaald niveau zien te houden. Bij mensen is dit rondom de 37 graden Celcius, bij honden en katten is dit tussen de 38 en 39 graden Celsius. Als het warm is of als een mens of dier veel inspanning levert kan de lichaamstemperatuur gaan stijgen. Om deze overtollige warmte kwijt te raken gaan mensen zweten. Zweten is een zeer effectieve manier om overtollige warmte kwijt te raken. Door verdamping van zweet op de huid koelt de huid af en raken mensen warmte weer kwijt. Ook paarden kunnen goed zweten. Honden kunnen echter in zijn geheel niet zweten, katten maar zeer beperkt. Alleen ter hoogte van de voetzooltjes kunnen katten zweten.
Om overtollige warmte kwijt te raken gaan honden, en soms ook katten, dus hijgen. Na een zware inspanning, zeker op een warme dag, kan het dus normaal zijn om een kat te zien hijgen. Ook kan een kat bij erge stress gaan hijgen. Katten die zeer gestrest bij ons in de spreekkamer komen zien we af en toe ook hijgen.

Ernstig zuurstofgebrek bij de kat

Ook bij een zeer ernstig zuurstofgebrek kan een kat gaan hijgen. Zo zien we soms bij katten met ernstig hartfalen dat ze hijgen. We zien dit optreden als er vocht is gevormd in de longen en/of de borstholte. Hierdoor is het longvolume fors afgenomen waardoor de kat ook zeer moeizaam ademt. Typisch is dat de flanken dan fors op en neer gaan bij het ademen, zogenaamd “pendelen”. Ook zal de kat sneller gaan ademen. Een kat ademt te snel als deze in één minuut in rust meer dan 30 x per minuut ademt. Zie voor meer informatie de pagina hartproblemen bij de kat.
Ook bij ernstige astma kan een kat gaan hijgen, sneller ademen en/of gaan pendelen. Bij ernstige astma raken bronchen en bronchiale (de luchtwegen) verstopt met slijm. Hierdoor kunnen longblaasjes zich niet of slechter met lucht gaan vullen en kan de kat ernstig benauwd worden. Zie ook astmatische bronchitis bij de kat.

Andere oorzaken van hijgen, snel ademen of benauwdheid bij de kat zijn:

  • Long/borstholte tumoren.
    Deze kunnen soms vocht gaan vormen in de borstholte waardoor het longvolume afneemt.
  • Pleuritis of een pyothorax.
    Hierbij is een infectie ontstaan in de borstholte, meestal door vechten. Door de infectie wordt er pus gevormd en wordt de kat ernstig benauwd. De aandoening is ernstig en levensbedreigend maar is met een goede behandeling meestal goed te behandelen. De behandeling bestaat uit het plaatsen van drains (een soort buisjes) om de borstholte te spoelen en het geven van antibiotica.
  • Een infectie met het F.I.P. virus.
    Katten besmet met F.I.P. kunnen soms ook vocht in de borstholte vormen. Zie ook F.I.P bij de kat.
  • Een middenrif scheur of hernia diafragmatica.
    Dit ontstaat meestal na een trauma zoals een aanrijding of een van van het balkon. Door de klap kan het middenrif scheuren waardoor er buikholteorganen zoals bijvoorbeeld lever, milt of darmen in de borstholte terecht komen.
  • Een chylothorax.
    Dit is een zeldzame aandoening waarbij er lymfevocht in de borstholte gekomen is. Lymfevocht is een soort melkachtig vocht. Dit kan in de borstholte van een kat terecht komen als er lymfevatproblemen zijn ontstaan. Ook bij hartproblemen kan het gevormde vocht melkachtig lijken en op lymfevocht lijken. We noemen dit pseudochylus.
  • Een hemothorax.
    Hierbij is er bloed in de borstholte gekomen na een inwendige bloeding. We zien dit soms na een aanrijding, een val van het balkon of een ander trauma.

Hoe behandelen we een kat die benauwd is?

Dit hangt sterk af van de onderliggende oorzaak. Als er vocht in de borstholte zit zullen we dit moeten verwijderen en hierna (proberen) de oorzaak weg te nemen. Als dit niet mogelijk is kan de prognose slecht worden.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn