Met je huisdier naar het buitenland
De wetten en regels van het vakantieland zijn natuurlijk erg belangrijk, maar ook de regels en wetten van Nederland en landen waar je doorheen reist zijn van belang.
Controleer de eisen van het land van bestemming
- Officiële website van de overheid van het land van bestemming: hier kun je vaak informatie vinden over huisdieren en invoerregels.
- Ambassade of het consulaat van het land van bestemming: zij kunnen je informeren over de vereisten voor huisdieren en welke documenten je nodig hebt om je huisdier mee te nemen.
- Rijksoverheid ‘Huisdieren mee op reis’: handige informatie bij elkaar verzameld op de website van de Rijksoverheid »
- Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG): voor gedetailleerde regels en wetgeving van Europese landen en buiten Europa kan je terecht op hun website.
Zorg zelf voor de juiste documentatie
Het is belangrijk om alle vereiste documenten bij je te hebben voordat je reist. Afhankelijk van het land van bestemming, kan dit onder meer een Europees dierenpaspoort, gezondheidscertificaat, vaccinatiebewijs en andere certificaten omvatten. Zorg ervoor dat je deze documenten op tijd verkrijgt en dat je ze veilig en gemakkelijk kunt opbergen tijdens de reis.
- Europees dierenpaspoort: als je met je huisdier naar het buitenland reist, moet je een officieel Europees dierenpaspoort hebben. Niet alle huisdieren met een vaccinatiepaspoort hebben dit paspoort, maar hiervoor kan je wel bij je dierenarts terecht. Hiervoor gelden wel aanvullende kosten, informeer bij je dierenarts.
Als je huisdier na 29 december 2014 is geboren, moet je een nieuw Europees dierenpaspoort hebben met gelamineerde identificatiegegevens en vaccinatiegegevens, met in het bijzonder vaak Rabiës.
Let op: voor honden is het verplicht om een UBN-nummer aan te vragen alvorens er een paspoort uitgegeven mag worden door de dierenarts. Geef dit nummer indien nodig minimaal 24 uur voor het consult door aan ons. Meer informatie bij de Rijksoverheid »
- Gezondheidscerficitaat: sommige landen en/of vliegtuigmaatschappijen vereisen een door de dierenarts afgegeven gezondheidsverklaring. Als je deze hebt ontvangen zou je die dan naar ons door willen sturen via de email? Wij hebben indien nodig ook een standaard gezondheidscertificaat beschikbaar. Voor het opstellen van het gezondheidscertificaat gelden aanvullende kosten, informeer bij je dierenarts.
Plan tijdig een afspraak met de dierenarts
- Rabiës: in Nederland worden honden niet standaard jaarlijks gevaccineerd tegen rabiës, ondanks dat we dit wel aanraden. De rabiësvaccinatie heb je echter nodig als je met je hond naar het buitenland reist.
- Een rabiës vaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek worden gegeven. Deze ’21 dagen regel’ vervalt als de rabiës vaccinatie binnen de geldigheidsduur van de voorgaande rabiës vaccinatie wordt herhaald. Let op: de minimale duur kan verschillen per land. Dubbelcheck daarom altijd via NWVA wat de eisen zijn via deze check »
- De rabiës vaccinatie geldt alleen als de vaccinatie datum gelijk is aan of later is dan de chipdatum.
- De rabiës vaccinatie mag vanaf 3 maanden leeftijd gegeven worden. In combinatie met de ’21 dagen regel’ mag een pup dus pas vanaf 15 weken leeftijd mee naar het buitenland. Sommige landen accepteren jonger, mits honden zijn voorzien van een verklaring waarin staat dat het dier geen contact heeft gehad met mogelijk rabiës besmette (wilde) dieren. Nederland accepteert dit echter niet en daardoor mag je na een bezoek aan het buitenland, een hond jonger dan 15 weken niet over de Nederlandse grens terugnemen.
- Er zijn verschillende soorten rabiësvaccinaties met verschillende geldigheidsduur. Een veelgebruikte rabiësvaccinatie in Nederland is geldig voor 3 jaar.
- Titerbepaling: sommige landen vereisen een rabiës titerbepaling (bloedtest). De rabiës titerbepaling kan pas 21 dagen na de vaccinatie datum worden uitgevoerd. Het bloed moet hiervoor worden opgestuurd naar een gecertificeerd laboratorium en de uitslag duurt soms enkele weken. Begin dus tijdig (liefst minimaal 3 maanden van tevoren) met deze voorbereidingen.
Wij sturen het bloed op naar Wageningen Bioveterinary Research (WBVR), dit is een gecertificeerd laboratorium. Let op: er dienen minimaal 30 dagen tussen de rabiës vaccinatie en de bloedafname voor de titertest te zitten. En het kan tot wel drie weken duren voordat wij de uitslag ontvangen. Wij zullen de uitslag met je delen zodra we deze binnen hebben. Indien de titer te laag is dienen de rabiës vaccinatie én de titertest opnieuw uitgevoerd te worden. Hou hier dus rekening mee met het plannen van de vertrekdatum.
- Ontwormen en behandeling tegen teken: sommige landen vereisen dat een huisdier voor vertrek door een dierenarts wordt ontwormd met praziquantel (Milbemax) en/of ook een tekenbehandeling hebben gehad. Deze ontworming en tekenbehandeling moeten dan in het Europees dierenpaspoort worden genoteerd met datum en tijdstip. Het tijdstip waarop deze ontworming plaats moet vinden kan per land verschillen.
- Andere vaccinaties: in sommige landen is naast de (verplichte) rabiës vaccinatie ook de vaccinatie tegen parvo virus, hondenziekte, de ziekte van Weil en Hepatitis contagiosa canis verplicht. Deze vaccinaties zijn gelijk aan de jaarlijkse vaccinatie in Nederland, maar zorg ervoor dat dit goed in je Europese dierenpaspoort is opgenomen
- Uitsluiten van infecties: in sommige landen is het tevens verplicht om voor vertrek infecties met bepaalde parasieten, bacteriën en virussen uit te sluiten.
- Endo- en ectoparasieten: indien de behandeling voor endo- en ectoparasieten noodzakelijk is, dient dit door een dierenarts gegeven te worden. Deze zal het dan aftekenen in het paspoort en indien nodig ook op het gezondheidscertificaat. Je mag deze middelen zelf mee nemen (neem dan ook de verpakking mee!), maar ze zijn ook bij ons te verkrijgen. Let wel op dat het juiste moment van behandelen ook verschilt per land.
Voorzie je huisdier van de nodige identificatie
Zorg ervoor dat je huisdier de juiste identificatie heeft. Wij adviseren huisdier altijd te chippen voordat je de grens overgaat. Hiermee kun je je huisdier gemakkelijk vinden als ze verloren raken tijdens de reis.
Let op: is jouw hond geboren op of na 1 april 2013 dan geldt binnen Nederland een chip en registratieverplichting. De chip moet zijn geplaatst voordat de hond tegen rabiës wordt gevaccineerd.
Informeer tijdig de luchtvaartmaatschappij
Zorg voor een veilige en comfortabele reis
- Zorg voor een geschikte transportkooi of -tas en zorg ervoor dat je huisdier voldoende ruimte heeft om te bewegen en comfortabel te liggen.
- Als je met de auto reist, zorg dan voor een veiligheidsgordel of een autostoel voor je huisdier.
- Zorg er ook voor dat je huisdier tijdens je reis voldoende water en voedsel heeft en dat je regelmatig pauzes neemt om je huisdier uit te laten en wat frisse lucht te geven.
Andere ziekten in het buitenland
- Parvo virus, Hondenziekte (Distemper virus), Hepatitis contagiosa canis, Ziekte van Weil (Leptospirose bij de hond) en Kennelhoest: tegen deze ziekten wordt jaarlijks gevaccineerd in Nederland.
- Hartworm: meest voorkomend in warme landen (de subtropen). Door middel van muggenbestrijding en maandelijkse (tot een maand na thuiskomst) behandelingen met
- Leishmania: meest voorkomend in warme landen. Bescherm je huisdier door middel van vaccinatie en zandvlieg bestrijding.
- Ehrlichia en Barbesia: bescherm je huisdier door middel van tekenbestrijding.
- Longworm: voorkom dat je huisdier slakken eet.
Vergeet de terugweg niet
- Een Europees dierenpaspoort.
- Een chip.
- Een rabiës vaccinatie, maar bij een vakantie naar bepaalde bestemmingen kan ook een rabiës titer bepaling verplicht zijn.
- Honden jonger dan 15 weken oud mogen niet worden ingevoerd (ook niet als je met je hond op vakantie bent geweest).
Ons grootste advies: plan vooruit!
Plan vooruit en begin op tijd met het regelen van alle benodigde documentatie en vaccinaties voor je huisdier, want dit kan enkele weken tot maanden kan duren (afhankelijk van het land waar je naartoe gaat). Controleer daarnaast altijd of je de contactgegevens van de dierenarts bij de hand hebt, zodat je snel hulp kunt inschakelen als dat nodig is.
Met de juiste voorbereiding en planning kan het reizen met je huisdier een geweldige ervaring zijn!