Home > Katten > Veel voorkomende symptomen > Mijn kat loopt mank of raar
Mijn kat loopt mank of raar
Mijn kat loopt opeens (erg) mank
Een kat die mank loopt komt zeer geregeld voor. Op deze pagina gaan we dieper in op de oorzaak van mank lopen bij de kat. Daarnaast zullen we ook bespreken waardoor een kat raar of vreemd gaat lopen.
Dit komt zeer vaak voor. Het ene moment loopt je kat nog volkomen normaal en het andere moment komt je kat op drie poten binnen. De eerste vraag die wij altijd stellen is: “Komt de kat buiten?” Gevolgd door: “Komt uw kat in contact met andere katten?”
Mijn kat komt buiten en/of ook in contact met andere katten
Als een kat buiten komt, is de kans dat er wat gebeurt aanzienlijk groter. De meest voorkomende oorzaken voor mank lopen bij katten die (ook) buiten komen zijn:
- Vechten met een andere kat.
Vaak ontstaan er door het vechten kleine (bijt)wondjes, die gaan infecteren. Vaak zien we dat de kat pas na 1-2 dagen echt mank gaat lopen. Het wondje is dan meestal gaan infecteren en vaak ontstaat er later een abces. Door de infectie kan er koorts ontstaan, de kat kan ook slomer worden en minder gaan eten. We behandelen een infectie met pijnstillers en antibiotica. Het abces zelf kan het beste geopend worden en goed schoongespoeld worden.
- Een trauma.
Met een trauma bedoelen we een ongeluk zoals een aanrijding of een val van een schutting.
Mijn kat komt niet buiten en/of in contact met andere katten
Als een kat niet buiten komt, kunnen een aantal oorzaken logischerwijs niet meer plaatsvinden zoals een aanrijding. Wel kan een kat mank gaan lopen door een verkeerde sprong van bijvoorbeeld de bank of de tafel. Ook als er nog andere katten in huis zijn, kunnen soms vechtwonden ontstaan zoals hierboven beschreven.
Mijn kat is plotseling verlamd
Soms zien we bij katten dat ze gaan slepen met één, maar meestal met twee, achterpoten. Als een kat plotseling sleept met zijn (achter)poten, zijn de meest voorkomende oorzaken:
Een zenuwprobleem.
Met name problemen in de ruggenwervels kunnen tot verlamming leiden. Denk bijvoorbeeld aan:
- Infecties. FIP, Leucose, en Toxoplasma zijn geregeld voorkomende infecties die verlammingen kunnen geven.
- Wervelbreuken. Na bijvoorbeeld een aanrijding of val.
- Een acute hernia. Dit komt zelden voor bij de kat.
- Een bacteriële infectie in de wervelkolom. Dit is een zeldzaam voorkomende oorzaak van verlammingen bij de kat.
- Andere (zeldzame) oorzaken zoals een bloeding in de wervelkolom.
Een bloedvat probleem.
- Trombose is een geregeld voorkomende oorzaak van acute verlammingen aan de achterhand. Bij trombose is er een stolsel terechtgekomen ter hoogte van de splitsing van de aorta (het grote centrale vat van het lichaam) naar de beide achterpoten. Dit stolsel ontstaat bijna altijd in het hart (de linker boezem), meestal bij hartpatiënten. Doordat dit erg pijnlijk is, zien we vaak dat katten dan erg hard gaan miauwen.
Bij deze Sphynx kat is duidelijk te zien dat de achterpoten geen bloed krijgen. Er ontstaat een paarse verkleuring.
Mijn kat loopt al langer mank of heeft al langere tijd moeite met lopen
Veruit de meest voorkomende oorzaak van mank of slecht lopen gedurende een langere tijd bij katten is artrose. Dit is een zwaar onderschat probleem bij de kat. Een kat met artrose kan mank gaan lopen, maar vaker zien we dat katten dan minder actief worden, niet meer op de bank kunnen springen etc. Ook in de wervelkolom zien we geregeld artrose optreden bij katten.
Natuurlijk zijn er ook andere oorzaken van langdurig mank lopen bij een kat. Denk bijvoorbeeld aan een kruisbandscheur, een gewrichtsinfectie, een ernstige spierblessure etc. Daarom is het belangrijk om langs een dierenarts te gaan als een kat gedurende langere tijd mank loopt of moeizaam beweegt.
Hoe weet ik of het ernstig is als mijn kat mank loopt?
We zien o.a. de volgende oorzaken van katten die afwijkend of raar lopen:
- Op drie poten loopt. Dit noemen we ook wel fractuurmank, omdat we dit ook meestal zien als een kat een gebroken poot heeft.
- Verlammingsverschijnselen heeft, zoals slepen met één of meerdere poten.
- Gedurende langere tijd mank loopt of moeizaam loopt.
- Naast het mank lopen ook andere klachten heeft, zoals niet eten.a
Mijn kat loopt niet mank, maar eerder raar
Het is raadzaam langs een dierenarts te gaan als een kat:
- Doorzakken tot op de hak met achterhand zwakte. Dit zien we typisch optreden bij katten die een te laag bloedgehalte hebben aan kalium oftewel hypokalemie. Ook laten deze katten typisch de kop zakken (ventroflexie). Een laag kalium bij katten kan optreden bij:
- Nierproblemen
- Suikerziekte
- Niet of slecht eten
- Bijnierproblemen, meestal een bijniertumor
- Na een infuus te hebben gekregen
Hypokalemie bij de kat: Typisch is een hangende kop en het doorzakken tot op de hakken.
- Een rare afwijkende gang. Bijvoorbeeld het hoog optrekken van de poten, trillen bij het lopen, omvallen e.d. Dit zijn aanwijzingen voor problemen in de kleine hersenen. De kleine hersenen regelen alle bewegingen en de coördinatie van een kat (en andere dieren). Katten met deze klachten kunnen het beste langs een dierenarts gaan.
- Omvallen, cirkelen, een scheve kop en heen en weer gaande ogen (nystagmus). Dit is het typische ziektebeeld van problemen in het evenwichtsorgaan (het vestibulair orgaan). Ook bij katten komt het zogenaamde vestibulair syndroom voor (zie ook: vestibulair syndroom bij de hond). Een andere mogelijke oorzaak van evenwichtsorgaan klachten is een middenoorontsteking.
Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail