Parasitaire infecties

Parasieten zijn organismen die in of op een gastheer (ander levend dier) leven ten koste van de gastheer. Dit betekent dat de parasiet gebruik maakt van de gastheer en dat deze hier nadelen van kan ondervinden. Parasieten kunnen bacteriën, virussen, wormen, vlooien, teken, luizen, mijten, schimmel en eencellige diertjes zijn. De belangrijkste parasieten die wij kennen bij onze huisdieren zijn:

 • Bacteriële en virale infecties. Deze kunnen overal in het lijf en in alle organen aanwezig zijn. Meestal wordt een dier hier ziek van als de algehele weerstand en conditie verminderd is. Symptomen kunnen zijn: koorts, lusteloosheid, diarree, hoesten, niezen en een snotneus. Op onze website kunt u meer informatie vinden  over verschillende virale en bacteriële infecties bij de hond, kat en konijn.

 

 • Wormen. Denk aan lintwormen, spoelwormen, hartwormen en longwormen. De meeste van deze wormen zijn goed te behandelen met de regulier beschikbare ontwormingsmiddelen (zoals Milbemax). Ons advies is om de gemiddelde volwassen hond en kat 4x per jaar te ontwormen, maar dit kan per individu verschillen op basis van hun leefomgeving en eetgewoonten. Wij helpen u graag bij het maken van een advies op maat voor uw dier!

 

 • Huidparasieten. Zoals mijten (schurft en oormijten), vlooien, teken, luizen en schimmel. In het buitenland komen zelfs mijten in de neus voor! Ook deze parasieten zijn over het algemeen goed te behandelen en te voorkomen met de reguliere anti-parasitaire middelen. Afhankelijk van het product dient deze maandelijks (verschillende spot-on producten) of 4x per jaar toegediend te worden (Bravecto). Een schimmelinfectie laat zich moeilijker behandelen.

 

 • Eencellige diertjes. Deze laatste groep zijn parasieten die zich moeilijker laten behandelen en niet al deze parasieten komen in Nederland voor. Voor de meest voorkomende eencellige parasieten is een aparte webpagina met informatie aangemaakt:

   

   

  • Babesia: Ook deze parasiet wordt via teken overgedragen en gaat in de rode bloedcellen zitten. De teken die deze ziekte verspreiden leven met name in Zuid-. Midden- en Oost-Europa. Hierdoor ontstaat bloedafbraak en ernstige bloedarmoede. 

   

  • Leishmania: Deze parasiet is besmettelijk voor honden en wordt overgedragen door zandvliegen in het Middellandse zeegebied. Het kan meerdere organen aantasten. De meest voorkomende problemen zijn huidafwijkingen, oogproblemen en nierfalen. Ook hiervoor geldt dat de parasiet pas jaren later problemen kan geven en dus een lange incubatietijd heeft. Meer informatie vindt u op https://dierenziekenhuizen.nl/honden/infecties-bij-honden/leishmania-bij-de-hond/

   

  • E. cuniculi: Deze parasiet wordt bij konijnen gezien en is een veelvoorkomende infectie. Een groot deel van de konijnen is wel besmet, maar heeft er geen klachten van. Op het moment dat de weerstand vermindert kan het problemen geven. We zien met name neurologische klachten (omvallen, tollen, scheve kopstand) en nierfalen. Meer informatie vindt u op https://dierenziekenhuizen.nl/overige-dieren/e-cuniculi-bij-het-konijn/.

   

   

  Mocht u nog vragen hebben, neem dan gerust contact op, wij helpen u graag!

  Eencellige diertjes. Deze laatste groep zijn parasieten die zich moeilijker laten behandelen en niet al deze parasieten komen in Nederland voor. Voor de meest voorkomende eencellige parasieten is een aparte webpagina met informatie aangemaakt:

 

 

Op deze pagina vindt u de belangrijkste parasieten bij de hond. Mocht u nog vragen hebben, neem dan gerust contact op, wij helpen u graag!

Neusmijt bij de hond