Castratie hond

Castratie wordt bij de hond veel uitgevoerd. Bij het castreren worden de geslachtshormoon producerende organen, de testikels of ballen (en bij de teef de eierstokken), verwijderd. Het geslachtshormoon van de reu is testosteron. Er zijn verschillende redenen om een hond te castreren.

 • Dominantie en agressie. Deze dominantie kan geuit worden naar andere reuen (of soms teven), maar ook naar de baasjes. Pas op: castratie is niet altijd een oplossing voor dominant of agressief gedrag! Om gedrag te veranderen moet ook consequent worden getraind met de hond. Soms wordt een reu gecastreerd op advies van een gedragstherapeut, de reu is na de castratie makkelijker te trainen.
 • Overal vlaggen of kleine plasjes doen. Dit is om het territorium af te bakenen. Een castratie kan dit gedrag verminderen. Soms is het gedrag helaas al aangeleerd en blijft de reu het na de castratie markeren.
 • Interesse in loopse teven. Zeer lastig indien er een loopse teef in de buurt woont. Reuen kunnen hier behoorlijk door van slag raken en weg lopen van huis.
 • Een continu terugkerende en hardnekkige voorhuidontsteking. Een castratie zal de klachten van een voorhuidontsteking doen afnemen.
 • Het voorkomen of behandelen van prostaatproblemen. De meest voorkomende prostaatproblemen bij ongecastreerde honden zijn benigne prostaathyperplasie (goedaardige prostaatvergroting) en prostatitis (infecties aan de prostaat). Ook hier is castratie (chemisch dan wel chirurgisch) een onderdeel van de behandeling.
 • Behandeling van een hernia perinealis (een scheur in de spierwand naast de anus). Om dit te verhelpen is castratie een onderdeel van de benodigde operatie.
 • Zeldzaam: vastzittende steentjes in de plasbuis. Soms maken onze dierenartsen dan een nieuwe plasopening ter hoogte van de balzak. In dat geval is castratie van de hond nodig.
 • Het voorkomen van bepaalde tumoren. De meest voorkomende tumoren die hormoon afhankelijk zijn en dus bij gecastreerde honden niet voorkomen in tegenstelling tot ongecastreerde reuen, zijn testikeltumoren en peri-anaalkliertumoren (tumoren op/rondom de anus). Aangezien deze zeer goedaardig zijn, is dit niet een zwaar wegende medische reden. Castratie kan wel helpen in de behandeling hiervan.

Dat zijn de belangrijkste redenen om een hond te castreren. Een castratie kan tegenwoordig chirurgisch worden uitgevoerd, maar ook kan een reu chemisch worden gecastreerd. Op de pagina Chemische castratie van een hond kunt u meer lezen over een chemische castratie. Indien u besluit uw hond chirurgisch te castreren, is het belangrijk om een goede kliniek uit te zoeken om dit te laten doen. Onze dierenziekenhuizen zijn zeer goed uitgerust om alle operaties, waaronder castraties, uit te voeren. Wij bieden voor onze operatiepatiënten de volgende zorg:

 • Wij gebruiken altijd gasnarcose. Dit is veel veiliger en beter voor een hond.
 • Al onze dierenziekenhuizen bezitten beademingsapparatuur.
 • Wij hebben alle noodzakelijke bewakingsapparatuur om uw hond veilig te opereren.

Hierdoor zijn wij iets duurder dan de goedkopere praktijken, maar kunnen wij een hoge kwaliteit aanbieden. Wel zo belangrijk als het om de gezondheid van uw hond gaat! De kosten van een castratie hangt af van het gewicht van de hond. Deze kunt u vinden in onze tarievenlijst.

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u altijd contact opnemen met één van onze dierenartsen of assistentes. Wij staan u graag te woord!

Reacties van anderen (1)

Wanneer castreren van uw hond? - Caressa Dierenziekenhuizen

Cijfer
[…] zijn verschillende redenen waarom u wel of niet uw hond wil laten castreren. Een keuze die soms moeilijk te maken is en waarvoor diverse afwegingen gemaakt worden. Sommige […]
Lees meer

Deel uw eigen ervaring