Sterilisatie hond

Bent u van plan om uw hond te laten steriliseren?

In dit artikel gaan we wat dieper in op het onderwerp castratie bij de hond. Inderdaad, u heeft het goed gelezen, we hebben het alleen over castratie. Nu volgt de logische vraag, is sterilisatie dan niet belangrijk? Laten we even een klein stapje terug doen en kijken wat sterilisatie en castratie nu eigenlijk betekent.

Bij het castreren verwijderen we de geslachtsorganen van de hond. Dit doen we meestal om het effect van de geslachthormonen weg te nemen. Daarnaast wordt de hond ook meteen onvruchtbaar.
Bij een sterilisatie laten we de geslachtsorganen van de hond zitten. We zorgen er alleen voor dat de hond niet meer vruchtbaar is. De hormonen worden echter nog wel aangemaakt in de geslachtsorganen, dus de hond zal zich nog net zo gedragen als voor de sterilisatie.

In de volksmond spreken we meestal over castratie bij de reu en sterilisatie bij de teef. Zoals we net hebben kunnen lezen is dit dus niet correct. Eigenlijk zouden we moeten spreken over castratie bij de reu én de teef. Maar waarom doen we dat eigenlijk niet? Waarom steriliseren we honden niet gewoon, net als bij mensen?

Wat zijn de voordelen van castratie, dus het verwijderen van de geslachtsorganen, bij een teef?

 • Het niet meer loops worden.
 • Het voorkomen van schijnzwangerschap.
 • Het niet meer vruchtbaar kunnen dekken.

Medische redenen:

 • Het voorkomen (of behandelen) van een baarmoederontsteking (pyometra).
 • De kans verlagen op melkkliertumoren
 • Minder kans op de ziekte Diabetes Mellitus

Indien we honden zouden steriliseren zouden ze alleen onvruchtbaar worden. Meestal wil het baasje alle effecten. Daarom worden honden bijna altijd gecastreerd en niet gesteriliseerd.

We hebben alle voordelen van castratie opgesomd. Een goede vraag is of er ook nadelen zijn. Nadelen van castratie van een teef  zijn:

 • De hond heeft een snellere neiging tot overgewicht.
 • Met name bij grotere hondenrassen een grotere kans op urine incontinentie. Deze reageert meestal goed op medicatie.
 • Bij sommige langharige rassen kan een vachtverandering optreden (bijvoorbeeld de Afghaanse Windhond).

Moment van steriliseren

Wanneer een eigenaar kiest voor het castreren van een teef, is het bepalen van het juiste moment de volgende stap. Kleine honden (met een volwassen gewicht < 20 kg) kunnen vóór de eerste loopsheid gecastreerd worden. Gemiddeld gezien worden kleine rassen tussen de 6 en 10 maanden leeftijd voor het eerst loops. Bij castratie vóór in de eerste loopsheid hebben vrouwelijke dieren <1% kans op ontwikkeling van mammaecarcinomen (kwaadaardige melkkliertumoren). Wanneer de hond vaker loops wordt, neemt dit positieve effect snel af. Na 4 keer loops te zijn geweest, voorkomt de operatie enkel nog de ontwikkeling van goedaardige melkkliertumoren.

De eventuele nadelen van castratie op dit moment:

 • Onderontwikkeling van de vulva
 • Mogelijk blijvende klachten van de urinewegen (indien deze vóór de ingreep al aanwezig zijn)
 • Vertraagde sluiting van de groeischijven (waardoor het dier langer door kan groeien)

Bij honden met een volwassen gewicht vanaf 20 kg wordt er meestal gekozen voor castratie na de 1e loopsheid en vóór de 2e loopsheid. De redenen hiervoor zijn:

 • Nog steeds kleine kans op ontwikkeling van kwaadaardige melkkliertumoren
 • Iets kleinere kans op ontwikkeling weke delen sarcomen (bepaald type tumoren)
 • Iets kleinere kans op ontwikkeling gescheurde voorste kruisband
 • Mogelijke verkleining kans op urine incontinentie (behalve bij honden die hierop een rasgerelateerd hoger risico hebben, zoals de Boxer, Dobermann, Old English Sheepdog, Weimaraner en Riesenschnauzer)

Wanneer er gewacht wordt met de operatie tot na de 1e loopsheid, is het ideale moment voor de behandeling vanaf 3 maanden na de loopsheid om de kans op bloedingen en het ontwikkelen van schijndracht zo klein mogelijk te houden.

Uiteindelijk kan je concluderen dat er bij teven goede medische redenen zijn om wel te castreren. Bij reuen zijn die niet zo duidelijk aanwezig (noch afwezig). Vaak is bij reuen het gedrag aanleiding om te castreren.

Tegenwoordig kan een teef ook via een kijkoperatie gecastreerd (zie: laparoscopische sterilisatie bij de hond) worden. Wat zijn de voordelen hiervan?

Via de traditionele methode wordt er één snede gemaakt waarlangs de eierstokken verwijderd worden. Deze varieert afhankelijk van de chirurg in grote en kan soms vrij groot zijn.

Via een kijkoperatie (laparoscopie) hoeft de buik niet meer geopend te wordenTwee kleine sneetjes (Ofwel twee van 0.5 cm, ofwel één kleine en één van 0.8 cm afhankelijk van de grote van de hond) volstaan. Hierlangs kan er een camera de buikholte in en worden nadat de bloedvaten die naar de eierstokken dichtgebrand waarna de eierstokken verwijderd worden.

De voordelen van een kijkoperatie zijn:

 • De hond herstelt sneller en heeft minder pijn.
 • De hond hoeft minder lang onder narcose en
 • heeft een kleinere kans op infecties of bloedingen.

Daarom heeft deze methode onze voorkeur. Wel is deze methode vaak wat duurder dan de traditionele methode.

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u altijd contact opnemen met één van onze dierenartsen of assistentes. Wij staan u graag te woord!

 Bekijk in dit filmpje een laparoscopische sterilisatie

Reacties van anderen (3)

pacobleeker

Cijfer
Beste G. Harinck, In principe doen we dit niet, maar u kunt gerust even bellen om de mogelijkheden te bespreken. Onze contactinformatie vindt u hier: https://dierenziekenhuizen.nl/locaties/
Lees meer

G Harinck

Nieuwegein
Cijfer 10
Goedenavond, Is het bij jullie mogelijk om in termijnen te betalen?
Lees meer

M v W

Huissen
Cijfer 10
Ik zou Caressa aanbevelen
Mijn kleine hondje is door Dierenziekenhuis Utrecht gesteriliseerd. Dit is echt super verlopen. Ze hoefde geen kap om, want ze zat niet aan de hechting. Ik heb zelfs geen pijnstillers hoeven geven. Het wondje zag er perfect uit. De eerste dagen heb ik even rustig aan met haar gedaan, maar al snel liep ze weer los rond. Ik heb het spelen en springen in de gaten gehouden. Na 10 dagen heb ik de hechting eruit gehaald. Ze heeft nergens last van gehad. De voor- en nazorg was prima. Ik werd de dag erna gebeld door het dierenziekenhuis hoe het met mijn hondje ging. Wat een goed ziekenhuis! Hier heb ik mijn 'hondenkind' ;-) met alle vertrouwen naar toe gebracht en dit hebben zij ruimschoots waar gemaakt. Dank jullie wel!!
Lees meer

Deel uw eigen ervaring